-
dzis o godzinie ok 14 dostałem maila powiadamiającego o tym ze pomyslnie została przeprowadzone transakcja co mnie troche zdziwiło, myslałem ze to pomyłka (wczoraj sam przeprowdzałem pewną transakcje i wydawało mi sie ze przez pomyłke wysłali drugie potwierdzenie) okazało się ze ktos sobie wypłacił pieniądze z mojego konta, dokładnie:
2480.05 zł (465.75 gbp)
na koncie zostało 106 zł
adres widniejący przy transakcji to:
kalixauk@cqrpayments.com
wpisałem w google, wychodzi na to i strona kalixa.com zajmuje się wydawaniem i obsługą kart takich jak moneybookers
wiec wygląda na to ze ktos po prostu sobie załadował swoją karte za pomocą mojego konta
jesli faktycznie tak sie stało to nie mam wielkich nadziei na odzyskanie kasy
dziwi mnie w jaki sposób ktos poznał moje hasło
napisałem do działu obsługi MB i teraz pozostaje mi czekac
jeszcze jedno jest zastanawiające, to ze suma nie jest okrągła zazwyczaj przy kradzieży z konta tak własnie jest
dlatego mimo wszystko mam nadzieje ze to jakis błąd ze strony MB lub kalixa (choc mało prawdopodobne)
-
Skanuj kompa, prwdopodobnie ktoś poznał Twoje hasło.
-
albo logowales sie do MB nie na swoim kompie ?
-
^^ nie, zawsze na swoim
dostałem maila od MB:
W odpowiedzi na Pana zgłoszenie uprzejmie informujemy, iż wspomniana
transakcja została dokonana przez osobę, która uzyskała nieautoryzowany
dostęp do Pańskiego konta. Uprzejmie informujemy iż, Pańska sprawa
została przekazana do naszego działu bezpieczeństwa, który zgłosi
handlowcowi cqrpayments.com dokonanie nieautoryzowanej transakcji i zwróci
się do niego z prośbą o zwrot tych środków na Pańskie konto.
Napisali równiez bym zmienił maila
jaki według was jest "najbezpieczniejszy" ??
swoją drogą logowanie powinno sie odbywac jak na neteller (długi ID numer i do tego security number) wydaje sie to duzo bardziej bezpieczne
-
Najlepsze byłyby hasła jednorazowe, jak w bankach.
-
Nie ma bezpiecznych maili, jesli atakujący poznał Twoje hasło. Zapewniam, że nie ukradł go z serwera pocztowego. Albo miałes słabe, albo używałes takiego samego w kilku miejscach, albo miałeś trojana na komputerze.
Mi też obrobili kiedyś MB, na szczęście na małą kwotę. O odzyskaniu oczywiście nie było mowy. I to był ewidentnie mój błąd - to samo hasło w wielu serwisach.
-
"Nie ma bezpiecznych maili, jesli atakujący poznał Twoje hasło" to faktycznie sie zgadza, jednak wątpie by włamał sie równiez na moją poczte
w odzyskanie kasy wątpie ale spytam ich o token (który jest tylko dla vip-ów) i mam nadzieje ze biorąc pod uwage okolicznosci mi go wyslą chyba około 15 euro to kosztuje, bo mimo wszystko moneybookers nadal jest dla mnie najkorzystniejszy
jesli chodzi o hasło to było one inne od tych co uzywam w "przypadkowych" serwisach
jeszcze jedno, czy ktos z was równiez otrzymał maila od MB zatytułowanego:
"Ważna informacja o zmianach w regulaminie karty Moneybookers Prepaid MasterCard"
nie sprawia on wrażenia podejrzanego
pamietam ze link z regulaminen otworzyłem ale sie z niego nie logowałem, wiec to raczej nie przez to
Ostatnio edytowane przez MiiKeEEe ; 26-08-2012 o 17:20
-
Moim zdaniem taki mail, o ile dostałeś go niedawno, jest wybitnie podejrzany choćby dlatego, że Moneybookers zmienił przecież nazwę na Skrill, i raczej tej właśnie nazwy używałby w mailach.
A jesteś pewien, że nie dostali się także na Twoją pocztę?. Zerknij w usunięte maile. U mnie włamanie przebiegało tak, że dostali się własnie na pocztę i z jej pomocą zresetowali hasło na MB, którego najwyraźniej nie znali.
-
mail był od skrill i w nawiasie moneybookers, juz pare takich maili dostałem wczesniej z róznymi informacjami wiec mail jest raczej ok
jesli chodzi o włamanie na poczte, to w tym przypadku usunęli by takze powiadomienie o transakcji (w koszu na poczcie nic nie ma), hasło na poczcie tez mam całkiem inne, naprawde nie wydaje mi się bym osobiscie zawinił
-
Token jest dla wszystkich: dla VIP-ów za darmo, a dla zwykłych użytkowników za 15 euro.