Kilka dni temu wypłaciłem sobie małą sumkę z netellera. Netka mam w euro, a wypłaciłem w pln z bankomatu koło mnie... Nie interesowałem się przelicznikami i nie liczyłem ile mi to euro zeżre...bo sumka nie wielka. Na bankomacie wyswietliła mi sie oczywiście informacja o kursie po jakim kasa zostanie przeliczona Dwa dni pózniej przezyłem szok jadąc samochodem. W radiu powiedzieli że Euro stoi po 4,16 i w tym momencie jak byk stanął mi przed oczami obraz monitora na którym było 3,74.
Do tego zżarło jeszcze 4 euro za coś tam... Jakim cudem wyszła tak monstrualna różnica? Czy to wina netka? Wcześniej nic takiego sie nie zdarzało. W historii mam informacje, że waluta była przeliczana 2 razy: karta- portfel(????) i partner handlowy-karta... ale tak czy siak. Skąd sie wziął ten kurs i na jakich zasadach? To jest ponad 10% różnicy
"If you are making a purchase or using an ATM in a different currency than you selected for your card, there will be a Foreign Exchange (FX) fee of 2.95%"- Mi sie wydaje czy tutaj wyrażnie jest mowa o 3%?