-
Pomozcie mi bo zglupialem.
Wymagania:
- nowa kompaktowa cyfrowka do 400 PLN
- musi sie zmiescic do kieszeni, mam sie o nia nie bac na wyjazdach gdy wrzuce do plecaka, na plazy, gdy biegam itd
- piksele bez znaczenia
- dosc dlugo trzyma bateria (ze 100 fotek minimum)
- szybki czas reakcji, wyjmuje aparat i po wlaczeniu mam nie czekac 10s na "rozgrzanie"
- robic ladne fotki (wiem ze to dosc subiektywny parametr ale mam apart HP i zdjecia z niego to tragedia, szumy, brak nasycenia kolorow itd, szwagierka ma jakies nowe Benq i tez dupa, natomiast pozyczylem ostatnio na wakacje 5 letni Sony P-10 i fotki bajeczne - zywe kolory, zadnych szumow, tylko juz nie moge dostac takiego, na jednym ladowaniu akumulatorow 5 dni fotek - okolo 150 zdjec)
Mam kilku kumpli co robia fotki lustrzankami ale nie znaja sie na kompaktach - jedyne co odradzili wynalazki firm krzakow w stylu wlasnie Benq, Samsung itd zeby sie skoncentrowac na firmach ktore od lat siedza w fotografii - Canon, Nicon, Sony itp.
Zaczalem robic przeglad rynku i zglupialem juz. Albo aparaty sa drogie a jak sa tanie to np mega szumy sa...
Moze macie jakies doswiadczenie, moze macie jakies malpy co ladnie robia fotki i mi pomozecie, nie musi to byc najnowszy model...
Moj typ na ta chwile to Canon A480 - niestety wyczytalem ze fotki nie sa idealne i wychodza dosc mocno zaszumione.
Dzieki z gory!
-
Sony dsc s930 -baterie paluszki wytrzymują ponad 100 zdjęć,sporo ciekawych opcji jak na taki tani aparat.pozdro
-
Prawdą jest, że wchodzą w grę tylko 4 marki: Canon, Nikon, Sony i Olympus.
Jednak muszę Cię zmartwić - za 4 stówki nie kupisz nic sensownego.
Najtańszy sensowny kompakt to coś w tym stylu:
CANON PowerShot A720 IS - Aparat cyfrowy - Poradnik zakupów: porównanie cen, dane techniczne, testy, opinie...
Jak dobrze poszukasz to dasz radę go kupić za niewiele ponad 6 stówek
-
Szczerze to nie znam się na aparatach żeby znać opinie o iluśdziesięciu modelach i móc powiedzieć który co ma dobre. Ja osobiście mam BenQ DC X835 i jestem bardzo zadowolony - no i jest naprawde malutka i do kieszeni spokojnie wchodzi .
-
Panasonic z serii LUMIX . Modeli jest kilka , w zaleności od zoomu i ilości pixeli. Na pewno jakiś model bedzie Ci odpowiadał i do 400zł powinieneś się zmieścić. Posiadam LS-80 i złego słowa nie powiem. Szczerze to nie wiem , czy sto fotek pstrykniesz bez ładowania, może bez lampy. Jakość zdjęć jak dla mnie na warunki domowe jak najbardziej OK .
-
Dzieki za propozycje, rozwazam tego Sony albo jakiegos Lumixa. Musze pojechac do jakiegos MM i pocykac fotki zeby zobaczyc roznice.
-
Po obejrzeniu kilkudziesieciu aparatow i miliona stron z testami zdecydowalem sie na Sony DSC-S930. Zamowilem go za 310 PLN ze sklepu netowego. Dzisiaj go powinienem dostac to po krotkich testach moge cos srobnac na jego temat choc juz sie bawilem nim dlugo w sklepie i chyba mam najkorzystniejszy stosunek cena/jakosc.
-
A czy Cannon IXUS 100 IS jest dobry dla kompletnego laika w dziedzinie fotografii? I czy nie za dobry? Potrzebuję do okazjonalnego użycia czegoś co jest lepsze od aparatu w telefonie. Chcę go kupić na PS za 24k FPP; dla porównania za 25k FPP mogę kupić $285 bonusa. Cena wychodzi więc jakieś $275 czyli około 820zł.
jdx
-
Siostra ma ixusa i sobie radzi masz jeden przycisk do wcisniecia, trudno cos spitolic... A jak na mala tania cyfrowke zdjecia sa bardzo DOBRE.
-
Slyszalem od znawcow ze wogole Ixus-y sa dosc udane, dla mnie odpadaly ze wzledu na cene.