lol.
wykaze sie odrobina nadzieji i wiary w jakiekolwiek twoje wyksztalcenie i wymienie kilka osob, ktore wg Ciebie maja umysl dziecka:
Arystoteles, Platon, Sokrates, Leonardo da Vinci (na pewno slyszales), Einstein, Erazm z Rotterdamu, Blaise Pascal,
to tak kilka osob z brzegu, ciesze sie ze dyskusja o zyciu po smierci stawia mnie miedzy nimi.
Ostatnio edytowane przez wiemjakgrac ; 17-06-2010 o 06:59
Arystoteles to raczej nie...
Niemniej mam do zaoferowania ciekawsze nazwisko.
Otóż do grona tych "dzieciaków" należał także najprawdopodobniej najsłynniejszy matematyk i logik - Kurt Godel.
Myśle też, że znalazłoby się jeszcze pare nazwisk, które mogłyby wprawić w zakłopotanie geniuszy z forum twierdzących, że "wierzący = głupi".
A to tak nie jest że wierzący = głupi?! Myślisz że garść znanych nazwisk temu przeczy? W takim razie proponuję udać się pod najbliższy kościół i porozmawiać z "myślicielami". Ewentualnie osłuchać ich rozmów.
BTW. Tak, Einstein to wybitny przypadek 100% wierzącego. Sam nawet o Godelu (Godlu?), którego nie znam, napisałeś "najprawdopodobniej". No chyba że coś źle zrozumiałem i miałeś na myśli to, że Godel to jest najprawdopodobniej najsłynniejszy matematyk i logik a nie że najprawdopodobniej był wierzący.
Moim zdaniem nie jest. Nie uważam, że jedno warunkuje drugie i w ogóle nie uważam, że jedno ma z drugim cokolwiek wspólnego.
Tak myślę. Jeśli forumułujesz twierdzenie pod kwantyfikatorem generalnym: "wierzący = głupi" to nawet jedno nazwisko niegłupiego wierzącego powoduje, że Twoja teza jest fałszywa. A co dopiero kilka.
Nie planuję tego eksperymentu. Wierzę Ci na słowo.
Niemniej czasem mam też niezły fun z wypowiedzi w 100% niewierzących np. z tego forum.
Pozdro.
Wniosek z tego taki, że logiki powinni uczyc juz w liceum
Przeciez uczą. Pierwsza klasa
Nie znasz się na polityce? Lepiej nie głosuj!
Co prawda pytania, które zadawali w tym programie są tak naprawdę mało istotne (no bo jaki wpływ na życie zwykłych ludzi ma liczba senatorów?), ale generalnie zgadzam się z postawioną tezą.
Ostatnio edytowane przez Trias ; 20-06-2010 o 09:53