5 sezon dużo wyjaśnił, kilka moich teorii zakończenia
1.jak dla mnie odpada wątek o mitologi egipskiej (mimo iż są hieroglify co by wskazywało na egipt) to jednak gdy ta kobieta yta się o coś Richarda to zadaje pytanie po (hiszpańsku??, łacinie??) , język może wskazywać na starożytny rzym ale sądząc po posągu bardziej pasuje mitologia grecka (ja i tak trzymam się swojej wersii że bedziemy mieli nawiazanie do altantydy , wiem ze głupio brzmi ale ten serial już nie raz zaskoczył)
Sami producenci w wyiadzie powiedzieli że serial będzie miał wyjaśnienie o podłożu mitologicznym.
2.Jaccob i ten gostek w czarnym stroju na początku to wg mnie porównie do walki dobra i zła(Bóg - Diabeł)
3.Te zmarłe osoby które się pojawiają ( Locke, Ojciec Jacka, brat Eko )to był wg mnie ten czarny gość który też występuje jako potwór (czarny dym)
4.Wydaje mi się że był on uwięziony w świątyni pod postacią tego dymu a potem ktoś go wypuścił. Jaccob się go obawiał dlatego jego domek był zabezpieczony popiołem przez który ten dym nie mógł się przedostać.
5.W pierwszej scenie mówi on do Jaccoba że znajdzie wyjści by go zabić. A w finałowej scenie pod posągiem Jacocob mówi mu że wkońcu znalazł drogę. Dlatego wg mnie ten czarny gość jest pod postacią Locka.
6.Ostatnie słowa jaccoba "oni nadchodzą" odnosi się wg mnie do naszych bohaterów którzy detonowali bombę a nie do tych co przynieśli ciało Locka. (Jaccob jest jakoś z nimi związany co pokazał ostatni sezon.
7. Duża rolę odegra Jim i Sun- te słowa o miłości oraz to że są rozdzieleni w czasie to chyba nie przypadek.
. No to tyle moich przemyślen i jeszcze jedna na koniec, Czy Charlie w poprzednim sezonie jak ginie to ma na sobie pierścien czy nie?? Bo pierscien ze znakami jego kapeli "DS" zalazla Sun w kołysce a nie pamiętam czy on go zdjemował czy utopił się w nim bo jak tak to kolejna zagadka. Uffff.... no to tyle moich przemyśleń
Tak czy inaczej mamy 16 odcinków na wyjasnienia
ps. JD rescpect za to że wytrzymałeś z całością, ja bym chyba z ciekawosci o hu..ał jak bym miał czekać na cały sezon a nie oglądać po kolei