a ja mam takie dwa głupie pojęcie z którymi sie spotykam na każdym kroku ale zapominałem zapytać
a mianowicie "tight" i "tilt"
a ja mam takie dwa głupie pojęcie z którymi sie spotykam na każdym kroku ale zapominałem zapytać
a mianowicie "tight" i "tilt"
Z tiltem jest jak w starych flipperach
naciskasz guziki ale nic nie idzie :?
Tight, czyli "ciasno". Gracz gra "ciano", kiedy stawia stawki bardzo ostroznie. Np. "ciasny" gracz calls tylko TT, AQs, AJs, KQs, AK ; a podnosi stawki tylko z AA, KK, QQ, JJ, AKs. Przeciwienstwem do Tight jest Loose, czyli "luzno". "Luzny" gracz moze grac nawet slabe karty, np. 22.Zamieszczone przez psychodelik
Tilt oznacza w pokerze gracza, ktory jest WYPROWADZONY Z ROWNOWAGI, tj.gra wbrew swojej normalnej strategii, np. kiedy dany gracz stracil przy stole duzo pieniedzy i teraz stara sie je odzyskac przez ryzykowanie duzych stawek ze slabymi kartami (gra wyjatkowo luznie), np. podnoszenie stawek z J9 lub T9. Mowi sie wtedy, ze taki gracz jest na "Tilcie" (tzn. jezt wyprowadzony z rownowagi). Przeciwienstwem Tiltu jest Zone, kiedy gracz gra doskonala strategie, odczytuje "tells" i "reads" jak z ksiazki i nie daje sie wyprowadzic z rownowagi.
Dokladnie jak napisal Dice, swoja droga jak do tej pory nie znalazlem dobrego przetlumaczenia na Tight i Loose, nasuwa sie "ciasno" i "luzno", ale jakos mi to sie nie podoba, "gracz gra ciasno", moze ktos ma jakies pomysly?
no luźno myśle pasuje, a co do ciasno te też mi się nie podoba. Może solidnie ? twardo ? szczelnie ? ... silnie/mocno ?
jakie słabe, jakie słabe... 22 rządzi 8)Zamieszczone przez Dice
Solidnie brzmi niezle, jak pisze ze gralem solidnie, to mam najczesciej na mysli wlasnie tight, wiec chyba bede sie tego stosowal, luzno w sumie rzeczywiscie moze byc.
do solidnie zamiast luźno pasowałoby może cienko - bo taka gra na dłuższą metę powoduje zwykle że portfel coraz cieńszy i cieńszy...
eee no bez przesady, można grać loose i osiągać bardzo dobre wyniki 8)
Dokladnie sa gracze ktorzy graja loose i wygrywaja, np. Daniel Negreanu