-
Witam.
Interesuje mnie z jakich wzorow korzystaly osoby ktore licza prawdopodobienstwa np w pojedynku Pair vs. Two Overcard .
Przejzalem artykul:
http://forum.pokerzysta.pl/viewtopic.php?p=31301
i po skorzystaniu z widzy matematycznej ktora posiadam wiele rzeczy mi sie nie zgadza.
Np dlaczego :
6d-6h vs. Ac-Ks 55.4%-44.6%
a
2c-2s vs. Jd-Th 48.8%-51.2%
Dla mnie to jest kompletnie nie logiczne :]
Prosze o jakies wyjasnienie
-
-
to jest b logiczne:
z ak zeby zlapac strita potrzebujesz tylko qjt a z jt moze byc akq, kq9, q98 albo 987
-
No tak.
Ja licze to w ten sposob.
jezeli para 22 walczy z TJ to najprostszym sposobem na to zeby TJ wygralo
to jest zlapanie parki z T albo z J --> na zlapanie takiej pary gracz z taka karta ma duzo wieksze prawdopodobienstwo niz na zlapanie dwoch par trojki czy tez strita...dlatego mysle ze wystarczy uwzglednic ten najprostszy i najbaardziej prawdopodony przypadek.
Albo gracz nie zlapie pary TT lub JJ i przrgra albo ja zlapie.
Po policzeniu ile jest zdarzen w ktorych gracz z TJ nie zlapie parki i ile jest zdarzen w ktorych ja zlapie mozna obliczyc prawdopodobiestwo na wygranie 22 vs TJ .Kazdy inny uklad z mniejszym prawdopodobienstwiem zawiera sie w tych dwoch glownych.
Liczac w ten sposob wychodza mi inne wyniki niz w artykulach.
Teraz takie pytanie.
Jaka jest szansa na zlapanie jednego z dwoch odsow na flopie ,a jaka na jednego z dwoch odsow po riverze?
-
Ale bardzo mnie interesuje wzor....badz logiczny tok myslenia na podstawie ktorego sa liczone takie zdarzenia jak wlasnie np para vs ....
Bo jak sie liczy odsy to rozumie i wszystko sie ladnie zgadza.
-
Klasyczna definicja prawdopodobieństwa, poszukaj sobie. Nie wiem jak ty, ale ja to miałem w 4 L.O. na matematyce
http://matma4u.akcja.pl/twierdzenia/prawdop/p.htm
Jak w/w masz dokładnie opisane i znajdą się nawet "logiczne" wzory.
-
Dokladnie
Licze to z klasycznej defnicji prawdopodobienstwa i wychodza inne wyniki ;]
Ponadto jezeli chcemy z soba skontrasowac dwa zestawy kart
to trzeba sobie zadac pytanie
CO TAK NAPRAWDE CHCEMY POLICZYC aby na podstawie tego stwierdzic ktorA KARTa ma wieksze prawdopodobienstwo wygrania....o ile i dlaczego.
-
Po prostu bys musial obliczyc wszystkie mozliwsoci. Te w ktorych JT zlapie straight, te w ktoych JT zlapie pare w 22 seta, to w ktorych JT zlapie pare a 22 nie ma seta. Nie wiem skad zalorzenie ze mniej dokladne (twoje obliczenia) powinny dac wynik blizszy prawdzie, zauwaz ze rorznice sa bardzo male w tych rekach.
Pewdopodobienstow zlapania pary przy 2 over kartach jak przeciwnik ma dwie 2: Nie znamy 45 kart, przyblizone liczenie wiec to 6 (tyle mamy outsow) x3 tyle kart na flopie dzielone przez 18/45. Dokaldne to Prawidlowo to musisz po kolei obliczyc karzda mozliwosc czyli wtedy kiedy bedzie JvT jako pierwsza i nie bedzie jako druga JTani2 (zeby odjac mozliwosc seta) i tak dla kazdej pozyci dodac. Wiec jest to wiele prostych obliczen nie wiem czy da sie szybciej. Zeby obliczyc dwie pary to obliczyc prawd ze padnie za pierwszym JvT i za 2 i odjac mozliwosc tripsow oraz wypadniecia 2ki za drugim razem, moze mozna wiecej rzeczy poaczyc ale myslec mi sie nie chce bo jestem chory.
(Jak zdazanie sa zalerzne padnie J i J to musisz pomnozyc przez siebie te zdarzenia jak niezalerzne to dodajesz, obliczasz zdarzenia niezalerzne wiec w przyblizeniu mozesz dodac nie bierzesz pod uwage wielu rzeczy wiec wynik jest odallony od prawdy o kilka %)
"Kazdy inny uklad z mniejszym prawdopodobienstwiem zawiera sie w tych dwoch glownych. "
Malo ktory sie zawiera. Chociazby zlapanie seta przez 2ki i pary przez jt sie nie zawiera.
-
Mialem na mysli
22 vs JT ma 60% wygra w 60% przypadkow a wiec JT wygra w 40% przypadkow.
W ramach tych 60% jest zalozmy 15% na zwyciestwo przez seta,50% na zwyciestwo poprzed pare(drugie karty nie chwyca parki) np 0,5% procenta poprzez flusha itd.
-
Zaloze sie ze ludzie nie analizowali tego w ten sposob podany wyzej.
Bo nalezoly po przeanalizowac ponad 300tys 5 kartowych ukladow ktore wychodza na stol i policzyc w ilu wygrywa 22 a w ilu JT,po czym podac procentowa rownowage.
Pytam czy jest jakis skrot myslowy albo prosty logiczny sposob na policzenie tego.
Wezmy prosty przyklad.
33 vs AK
Z 6 kart wykladamy 5 i pytanie jaki jest procentowa szansa na wygranie 33 vs AK w takiej sytuacji(w 6 kartach jest jeden A i nie ma trojek).Teretycznie szansa na wylosowanie A = 1/6 czyli ok 16% ze wygra AK,wiec ok 84% ze wygra 33.Ale jest to NIEPRAWDA.Gdyz w takiej sytuacji to AK ma zdecydowana PRZEWAGE.Z moich obliczen ok 80% do 20%.