Hahaha rzeczywiście również odwrotnie miałem na myśli.
Hahaha rzeczywiście również odwrotnie miałem na myśli.
Jeśli chodzi o betowanie to Twoje podejście jest jak najbardziej prawidłowe dla graczy "tight". Gracz tego typu jeżeli dostanie od Ciebie bet za połowe puli czy to 3/4 bądź 2/3, zrzuci swoją rękę niezależnie od wielkości Twojego podbicia jeżeli nie ma tutaj drawa pary bądź czegoś mocniejszego - także betowanie za pół puli na gracza "tight" jest dla Ciebie bardzo profitowe a dla przeciwnika irytujące.
Niestety gorzej ta metoda sprawdza się na graczy "loose", tutaj trzeba ograniczyć liczbę betowań i jednocześnie zwiększając wielkość beta do 2/3 czy 3/4. Często bet za pół puli spływa po graczach "loose" jak woda po kaczce i generalnie nic sobie z tego nie robią. Częsty scenariusz:
Hero: masz pozycje, podbijasz preflop
Villain "loose": sprawdza z byle czym
spada flop: XXX
Villain: check
Hero: grasz cbeta za pół puli
Villain: sprawdza (często z czymkolwiek)
spada turn: X
Villain: check
Hero: check (grasz check bo myślisz sobie, że skoro cię sprawdził to pewnie coś ma, w dodatku turn nie wzmocnił twojej ręki a tylko podbudował obawy)
spada river: X
Villain: bet za pulę (wyczuł twoją słabość gdy zagrałeś check na turnie i betuje z czymkolwiek)
Hero: fold (grasz fold często mając middle parę bądź słaby układ który i tak jest w większości przypadków mocniejszy od układu gracza "loose", a zagrywasz tak bo kompletnie nie masz wiedzy o tym co może mieć przeciwnik - a gracz "loose" może tu mieć wszystko, dwie pary bądź 3 high )
...dlatego tak jak powtarzają wszyscy dobrzy gracze HU, ważne jest dostosowanie do konkretnego typu przeciwnika. Możesz mieć jeden schemat gry którym grasz z każdym przeciwnikiem, ale po pewnym czasie zauważysz, że radzisz sobie z pewnym typem przeciwników a z innymi jesteś jak ślepy w tunelu - i nie oznacza to, że są oni lepszymi graczami od Ciebie, po prostu grają stylem dla którego Twoja strategia się nie sprawdza. To jest czasami jak w grze "papier, nożyczki, kamień" - czy jakoś tak
Ostatnio edytowane przez koval21 ; 22-11-2010 o 12:00
jak można mówić o długim okresie w kontekście rozegrania pod konkretnego przeciwnika?
jeśli chodzi o mnie to jeśli cbetuje takie flopy z air (QJx, JTx) to jest to zazwyczaj jeden barrell i ani jeden więcej, chyba, że mam ready i wiem, ze przeciwnik lubi floatować oop
drugie rozdanie raczej standard mając na uwage wielkości Waszych stacków, btw napisz proszę który reg na 30$ na FTP broni bb z T6o