Ostatnio ze wzgledu na chorobe ponad tydzien gralem niemalze 24h online. Niestety nie jestem fanem internetowego pokera a poker room, ktory polecil mi znajomy obiegaja opinie conajmniej niecenzuralne. Chodzi tu o kanadyjska PartyPoker, ze wzgledu na male zaufnie gralem tam turnieje maksymalnie do 30$ buy in... Zagralem tych turnieji multum w ciagu tygodnia i uderzylo mnie strasznie, ze niemalze caly online partypoker nie ma pojecia o Dry Pot'ach. Podam tu kilka przykladow do jakich doszlo w tym czasie, mozliwe ze odrobine przeklamane zostana stacki i blindy danych rozdan aczkolwiek w tym przypadku nie ma to zasadniczego znacznia.
Przyklad 1: Turniej 22$, okolo 180 graczy zostalo 26, platne miejsca od 1-20
Blinds 600-1200, 8 graczy na stole.
Gracz z pozycji UTG+2 betuje all in za 4400, gracz z UTG+3 (stack ok 35000) robi call, i ja z pozycji dealera robie call z A10 (stack ok 60000)
Flop: AJ7
gracz UTG+3 check
dealer - check
Turn: 9
gracz UTG+3 bet 15k
dealer - fold
Odwracaja sie karty gdyz gracz na pozycji UTG+2 jest all in i ma on A6 gracz UTG+3 55
River: J
Gracz UTG+2 wygrywa 15700
Gracz UTG+3 wygrywa 15000 (ktore betowal na turnie)
Przyklad 2: Turniej 33$ , okolo 190 osob, pozostalo 24, wyplaty 1-22
Blinds 1000-2000, 8 graczy (3 shortstacki)
W pozycji UTG z AK robie raise do 5500 (stack ok 40000), gracz UTG+3 betuje all in 6800, gracz z pozycji hi-jack robi call 6800 (stack ok 65000) blindy zrzucaja sie i wychodzi flop:
Flop: KQJ
Ze wzgledu na gracza all in robie check UTG
Gracz Hi-Jack - check
Turn: Q
UTG - check
Hi-jack - check
River 9
UTG - check
Hi-jack - bet 15k
UTG - fold
Hi-jack wins 15k with 97
UTG+3 wins 24200 with AJ
Takich przypadkow mialem po kilka na dzien !!! W obu wyzej wymienionych mialem najlepsza reke, ba mialem graczy all-in zdominowanych do 3 oraz 2 outsow. Co najgorsze obie sytuacje zdarzyly sie w okolicach bubbla i rozumiem ze aktywni gracze w takich momentach buduja swoja przewage ale gdzie zdrowy rozsadek. Oba boardy nie daja raczej najmniejszych szans na to by gracz ktory jest all in mial gorszy uklad niz grcz betujacy. Na dodatek w obu przypadkach gracze betujacy jezeli zostana sprawdzeni moga automatycznie wrzucic karty do mucku bo wszystko ich bije. Oboje przetrwali ze wzgledu na moje nieobycie w kregach turnieji online. W jednym z wymienionych przypadkow gracz betujacy do dry potu odpadl na bubblu i moze to bedzie dla niego przestroga. Uwazam ze przydalo by sie odrobine poczytac na temat etykiety zachowan przy stole, sytuacjach nietypowych gdyz poker w Polsce sie rozwija, nie badzmy wiec dzikusami przy stole czy to online czy live...