Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56
  1. #41
    Dołączył
    May 2005
    Posty
    1,763
    Zdzisio co Ty jebiesz:P

    Syr + chranulki miazdza w czechach, zreszta wszedzie syr miazdzy:P

  2. #42
    Dołączył
    Mar 2008
    Posty
    685
    Cytat Zamieszczone przez Macia Zobacz posta
    Zdzisio co Ty jebiesz:P

    Syr + chranulki miazdza w czechach, zreszta wszedzie syr miazdzy:P
    i tatarska omaćka

  3. #43
    Dołączył
    Jun 2008
    Przegląda
    Kraków
    Posty
    137
    a nie wiem czy wiecie, ale te słowaczyny i pepiczki z nas sie smieją. jest jakies tam ichniejsze powiedzenie,.... po czym poznac Polaka przy stole? ze wpieprza syr z hranolkami
    jakby ktos niebawem odwiedzal tamte rejony to polecam spóbowac "czesnakową zupe" czyli po naszemu czosnkowa nie wiem jak oni to robią, bo wydaje sie nic trudnego, bulion, czosnek, grzanki i ser w to, ale tam smakuje mi kozacko

  4. #44
    Dołączył
    Mar 2007
    Przegląda
    Tarnów / Kraków
    Posty
    175
    Cesnakova polevka cesnakovej polevce nie równa, ale fakt, że jak się dobrze trafi to mamy raj dla podniebienia

  5. #45
    Dołączył
    Jul 2005
    Posty
    144
    Cytat Zamieszczone przez tipdrillll Zobacz posta
    a nie wiem czy wiecie, ale te słowaczyny i pepiczki z nas sie smieją. jest jakies tam ichniejsze powiedzenie,.... po czym poznac Polaka przy stole? ze wpieprza syr z hranolkami
    Hahahah ale się ubawiłem, my zawsze jak jeździliśmy do czech na snowboard, to codziennie cała ekipa zamawiała na obiad tylko to, przez 2 tygodnie jadłem w dzień w dzień to samo i dalej było mało. Ciesze się, że mogłem też się przyczynić do powstania tak zajebistej legendy lol.
    A tak na serio tu także sobię robie dobry smażony serek, ale nie wiem co jest nie tak bo tam właśnie smakuje to całkiem inaczej, możliwe jednak dlatego , że nie robie z sera z koziego mleka i zamiast tatarskiej daje majonez, hmm a może maja oni jakąś tajną recepturę :P

  6. #46
    Dołączył
    Oct 2006
    Posty
    178
    Zapewne dodają coś od siebie do głównego zbiornika

  7. #47
    Dołączył
    Dec 2008
    Przegląda
    Mysłowice/Gliwice
    Posty
    2,880
    Witam. Rozpoczynam wątek kulinaryjny w którym chciałbym żebyście chwalili się swoimi przepisami. Mam nadzieję że ktoś tutaj coś potrawi przygotować do jedzenia

    Ja zacznę od sałatki z kurczaka:

    Wrzuciłem ją na wykop: http://www.wykop.pl/link/361444/gotu...ka-z-kurczaka/

    Proponuję Wam coś co zawiera sporo białka, "zdrowych" cukrów (tak, cukry dzielimy również na te lepsze i te gorsze), witamin i minerałów oraz bardzo niewielką ilość tłuszczu, rzędu ledwie kilku g.

    Jest to dobry posiłek zarówno na śniadanie, kolację, a bez kurczaka jako dodatek do obiadu (mięs, ale głównie wołowiny, cielęciny, koniny i drobiu). Jest to również dobry posiłek przedtreningowy ponieważ dostarcza potrzebne cukry oraz białko. No i można się pochwalić swojej dziewczynie że umiemy coś dobrego do jedzenia przygotować o co nas nie posądza Facet gotujący to ponoć facet bardziej męski

    Całość zajęła mi około 20 minut, ale z racji tego że robiłem zdjęcia faktyczny czas na przygotowanie sałatki oscyluje około 10-15 minut

    Z góry sorry za jakoś zdjęć, ale cykane były z komórki :-S

    Będziemy robić coś takiego, o:



    Składniki:

    Pierś z kurczaka (grillowana lub z rożna byle nie smażona), jogurt naturalny bez dodatku cukru, sałata (polecam karbowaną), ogórek, pomidor, papryka, cytryna i/lub limonka, troszkę musztardy, ocet (najlepiej winny), bazylia, rukola, pieprz.

    Opcjonalnie: jajko gotowane, orzechy, pomarańcz, awokado.

    Prócz tego: talerz, mała miseczka, miska, widelec, nóż, łyżka



    Zaczynamy:

    Krok 1: sos

    Jak wiadomo dobry sos to dobra rzecz, jednak większość sosów na bazie majonezu czy ketchupu jest niezdrowa i tłusta. My zrobimy coś zdrowego i smacznego. Sos ten można używać do wielu potraw.

    Potrzebujemy 1 jogurt naturalny (bez dodatku cukru!), 2 łyżki musztardy, ocet, cytrynę, pieprz.



    No to po krótce: Do małej miseczki wlewamy cały jogurt naturalny, do tego dodajemy 2 łyżeczki musztardy oraz 1 łyżeczkę octu (winny rulez) i mieszamy chwilę. Do tego dodajemy trokę soku z limonki/cytryny oraz szczyptę pieprzu. Można kombinować z innymi przyprawami wedle uznania, ale nie dodawajcie soli do sosu!

    Efekt:


    Krok 2: sałatka

    Przechodzimy do przygotowywania sałatki. Jak sama nazwa mówi do naszej sałatki będziemy potrzebowali sałatę. Ja polecam sałatę karbowaną, ale oczywiście może być także zwykła, czy lodowa.

    Mnie najbardziej smakuje karbowana.



    Wszystkie warzywa/owoce należy umyć dokładnie pod wodą!

    Odrywamy kilka liści sałaty wedle uznania, odkrajamy tą białą część która nie jest smaczna i kroimy naszą sałatę:



    Następnie kroimy w kawałki o ulubionej wielkości: pomidora, ogórka, paprykę (ja lubię żółtą) i cytrynę.

    Ilość zalezy od Was i od tego jak bardzo jesteście głodni.

    Opcjonalnie jak ktoś lubi może ugotowac jajko na twardo i również pokroić i dodać do sałatki. To samo tyczy się pomarańczy, awokado, orzechów... co kto lubi. Ale trzymajmy się mojego przepisu bez jajka i orzechów.

    Ja do mojej sałatki dodałem: 5 liści sałaty, 1/3 pomidora, 1/2 ogórka zielonego, 1/3 papryki (pamiętajcie żeby wykroić środek papryki zanim włożycie resztę do lodówki!), 3 plasterki cytryny.




    Wszystko wrzucamy do miski (salaterki?) i zajmujemy się kurczakiem.



    Teraz kwestia kurczaka. Najlepsze mięcho do sałatki to pierś z kurczaka koniecznie bez skóry! (tak, wiem że skóra jest najlepsza, taka chrupiąca :P) Kurczak może być grillowany lub z rożna, ale nie może być smażony. Najlepiej kupić w markecie albo w budce pierś z rożna, ja w przepisie właśnie z niej korzystam.

    Dlaczego pierś? Dlatego że mięso z piersi kurczaka jest najbardziej bogate w białko i ma najmniej tłuszczu (prawie 0g). Nie jest już tak różowo z mięsem z innych części ciała biednej kury, dlatego koniecznie musi być pierś a nie udko czy skrzydełko.

    Kroimy na kawałki o wielkości jaka nam odpowiada.




    mniam, smacznie wygląda mięcho kuraka :P

    Wrzucamy wszystko do naszego naczynia, miski, salaterki - zwał jak zwał - i zajmujemy się prawie ostatnią czynniością, czyli zabawą smakiem. W skrócie: przyprawami. Ja do sałatki polecam moje ulubione: bazylię oraz rukolę - tylko koniecznie muszą być niesproszkowane! Najlepiej kupić sobie doniczkę (~5zł) i niech rośnie (pamiętajcie o podlewaniu). Taka doniczka wystarczy nam na 10 sałatek, a nie ma porównania pomiędzy liśćmi bazylii a sproszkowaną bazylią. Na prawdę zachęcam do używania nieprzetworzonych przypraw.



    Acha i jeszcze bardzo ważna rzecz. Przyprawiamy sałatkę na końcu, po wcześniejszym dodaniu wszystkich składników. To samo tyczy się np. steka wołowego, roastbeefa czy co tam będziecie robić - nie przyprawiajcie mięcha przed włożeniem na grill czy do piekarnika, tylko przed nałożeniem na talerz. Z resztą co się tyczy steka to w jak w restauracji dostaniecie zbyt mocno przyprawionego to znaczy że mięcho było słabej jakości :S

    Ok, wracając do naszej potrawy



    Urywamy kilka liści bazylii i rukoli i dodajemy do sałatki. Jak ktoś lubi to można wcześniej pokroić na mniejsze części. Do sałatki dodajemy przypraw wedle uznania, chociaż ja dodaję tylko pieprzu i również Wam tak polecam. Nie dodawajcie soli, a jeśli już musicie to dosłownie odrobinę.

    Na koniec wkraplamy do sałatki trochę soku z limonki - polecam tutaj wkraplać limonkę (~1,50zł) nie cytrynę.

    Tylko nie przesadźcie

    Wszystko mieszamy i tyle. Sałatka skończona! Dodajemy jeszcze do niej tylko naszego sosu w ilości wedle uznania i możemy zabierać się za konsumpcję.

    Smacznego




    Edit: Mosznik, nie wiedziałem że taki temat już był - sorry.
    Ostatnio edytowane przez anoxic ; 06-05-2010 o 22:35

  8. #48
    Dołączył
    Mar 2006
    Posty
    1,341
    Przenoszę tutaj i w ogóle wtf - czy teraz wszystkie nowe wątki muszą mieć w nazwie "****** oficjalny ******" ?

  9. #49
    Dołączył
    May 2006
    Posty
    710
    Cytat Zamieszczone przez Mosznik Zobacz posta
    Przenoszę tutaj i w ogóle wtf - czy teraz wszystkie nowe wątki muszą mieć w nazwie "****** oficjalny ******" ?
    Nie wszystkie tylko te otwierane przez oficjalnego trolla tego forum, który nawet nie musi korzystać z wyszukiwarki bo ma pamięć jak słoń Ale co tam puści dymek(tzn on puści pornola a panienka puści dymek) i powie
    Cytat Zamieszczone przez anoxic Zobacz posta
    mam na to wyj...ne

  10. #50
    Dołączył
    Dec 2008
    Przegląda
    Mysłowice/Gliwice
    Posty
    2,880
    Człowieku zejdź ze mnie bo robisz się nudny i przestało to być śmieszne a stało się smutne i żałosne.

    Nie wiedziałem że był taki wątek - proste, zdarza się.