-
Czy wg. Was dobrze je rozegralem? czy moze powinienem zachowac sie inaczej? Czekam na Wasze opinie i analizy
najpierw przegrane rozdanie
http://img123.imageshack.us/img123/4104/scr1wb0.jpg
a teraz wygrane
http://img178.imageshack.us/my.php?image=scr2wl0.jpg
Co do pierwszego uważam, że zagrałem dobrze. W drugim troche przyfarciłem, podejrzewałem że ten na early position, który ciągle grał agresywnie ma 6 jednak ze swoimi outsami postanowilem, że pora go w koncu sprawdzic, nie sądziłem że ten na SB też w to wejdzie bo wtedy bym na pewno zfoldowal.
-
w 1 fold preflop wg mnie
w 2 fold flop!!!moze w sumie tez fold preflop!!!
-
Zauważ że w tych dwóch przypadkach grałem cały czas shorthand, a Ty w tym momencie radzisz mi, że praktycznie każdy bet na preflopie powinienem foldować. Omaha jest specyficzną odmianą pokera gdzie nie ma ściśle określonych starting hand chart jak to jest w Holdem. Istnieją oczywiście lepsze i gorsze ręki startowe, ale nie ma na tyle dobrych kart jak AA czy KK w Holdem, te lepsze można porównać do np. AJ QKs w holdem ale jak wiadomo nie są one na tyle silne by czasem nie zrzucić ich nawet na preflopie. Gdybym miał w omaha czekać na AAKKds czy AAKQds szczególnie na shortstack to chyba by mi bankrola na same blindy nie starczyło. Dla przykładu szansa na AA w Holdem wynosi 1/221 a AAKK w omaha 1/45120
Przyznam że w moich rozdaniach reki AJJ7s i 79TQds nie były zbyt mocne, jednak czasem trzeba podejmować to ryzyko szczególnie grając shorhand z bardzo agresywnymi przeciwnikami i przebicie 2xBB 3xBB jednak niekiedy sprawdzac.
-
wiem ze jest specyficzna, ale twoje rece nie sa nawet przecietne...poza tym w 2 rozdaniu nie powinno sie zbierac do flusha na sparowanym boardzie. tym bardziej ze nie jest to nut flush!!! jeszcze skoro zakladales ze koles ma te 6 to masz mniej outsow niz ci sie wydaje, a przeciez moze juz miec FH i mozesz buyc drawing dead. tak wiec 2 rozdanie imo ZLE, ZLE i jeszcze raz ZLE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
co do 1 rozdania to na co go obstawiasz?!?!? na AKQJ czy cos w tym stulu?? kazde AAxx, KKxx, jakies wrapcy 5678, 78910, 3456 wszystko cie bije... jego range byc moze jest szerowki ale twoj call jest napewno -EV.
zreszta poczekaj co ci powiedza expercie od omahy, bocian, jdx i inni ktoerzy graja w te odmiane poksa dluzje niz ja
imo popelniles w sumie jedne z podstawowych bledow w omache..
chciales analize masz ja...
imo--> oba rozdania ZLE zagrales
-
Przykro mi luk, ale deleo ma zupełną rację.
Obie ręce zagrane fatalnie. Obie ręce fold pf, ZWŁASZCZA grając shortstackiem. AJJ7 nadaje się TYLKO do setminingu z LP w niepodbitej puli przy dużych stackach, QT97 nieco lepsze, ale również potrzebuje implied odds do rozgrywania. Ściganie FD/SD na sparowanym stole to zagranie potwornie -EV.
Zastanów się, jak często z wywyższymi rękami złapiesz flop, o którym będziesz mógł powiedzieć, że jest "dobry" - czyli dający nuts, lub nutsowe drawy, ewentualnie przynajmniej TTP. Bo liczenie na trafienie trips top kicker na flopie daleko Cię nie zaprowadzi...
pzdr