Chcałbym się dowiedzieć w jaki sposób obstawia się pieniądze tz. przebijać, podwyższać stawką itd.
Chcałbym się dowiedzieć w jaki sposób obstawia się pieniądze tz. przebijać, podwyższać stawką itd.
Niezbyt dokladnie sprecyzowales o co ci chodzi, ale sprobuje odpowiedziec . Sa 3 najpopularniejsze formaty pokera w zaleznosci od mozliwosci przebicia: limit, pot limit i no limit. W kazdej turze licytacji mozliwe sa nastepujace akcje: podbicie, sprawdzenie i pas. Roznica miedzy tymi 3 formatami jest wlasnie w podbiciu.
W limicie, podbijac mozna zawsze o z gory ustalona stawke, w przypadku gdy gramy np. holdem ze stawkami $1/$2. Po flopie mozna podbic o $1(ni mniej ni wiecej), tak samo z przebiciem. Po 4i 5 karcie podbicia w texasie i omaha limit zazwyczaj sie podwajaja i w tym wypadku podbicie/przebicie wynosiloby dokladnie $2. Zazwyczaj ustala się, że mozna przebic(rerise) maksymalnie 3 razy.
Co do pot limit i no limit, to tutaj gorna granica podbicia jest ustalana na aktualna wielkosc pieniedzy w puli w przypadku pot limit, oraz bez gornego ograniczenia w przypadku no limit. Mozna stosowac tutaj dolne ograniczenie, np. minimalne podbicie nie moze byc mniejsze niz duzy blind, albo nie mniejsze niz ostatnie podbicie w danej turze licytacji.
Mam nadzieje ze nie namieszalem za bardzo i da sie cos z tego zrozumiec.
najlepiej grac tak zeby bylo przyjemnie i zeby przy okazji cos wygrac 8)
Ostrożnie :mrgreen:Zamieszczone przez michalhusejko@wp.pl
Ale tak na poważnie, taktyka gry na pieniądze zależy od wielu czynników. Część reguł ustalana jest juz przed tym jak siądzie się do partii pokera, obojętnie w jakim wydaniu.
Tak jak napisał Doli, można przyjąć te trzy rózne formy. Ale myślę że Tobie bardziej chodzi o taktyczne rozwiązania. Tutaj nie ma jednego genialnego i złotego rozwiązania, bo często jest tak że przy stole siadaja osoby, które poza tym że chcą zagrac w pokera nie mają ze sobą nic wspólnego. Nie znamy więc stylu gry naszych przeciwników- co nie oznacza że nie możemy poznać go w trakcie partii ( przynajmniej częściowo).
Smutna prawda jest taka że tylko ogromna ilosć rozegranych partii, wyuczy nas tego jak obstawiać realnymi pieniędzmi, kiedy spasować a kiedy możemy sobie pozwolić na bluff , a kiedy tylko na podtrzymanie itd.
Życzę zdobywania doświadczenia przy pokerowych stolikach i samych wygranych.
Joker napisał, ze można się wyuczyć obstawiania.
Nie mogę się z tym do końca zgodzić, bo chyba nie powiesz że w podobnych sytuacjach zawsze obstawiasz tak samo ?? W pokerze dużo zależy od intuicji, a tej nie da się nauczyć, ją się ma albo jej brak..., ale nie zaprzeczam, że trening czyni mistrza
Soprano
Mam kilka pytań może nie do zasad ale do sposobu rozgrywania gry...
1. Co się dziej gdy jeden z graczy ma stan konta załóżmy 50$ i jest na dużym blind’zie który aktualnie wynosi 60$ ?? Robi się side pot’y czy on po prostu czeka na nastepną rundę (gdy będzie na małym blind’zie) czy jak ??
2. Druga sytuacja to : finałowy stolik, trzech graczy przy nim (A, B i C) Stan konta gracza A np. 500$ a B i C mają po 50$. Oboje wchodza w rozdaniu za all in, ale wygrywa gracz A. Kto zajmuje w turnieju 2 a kto 3 miejsce ?? Zawsze ten kto ma więcej kasy przed ostatnim rozdaniem, ale oni mają tyle samo. Kto zajmuje 2 miejsce w turnieju ?? Oboje razem ?? Jak nastepuje wtedy podział kasy ??
Może sytuacje mało prawdopodobne, ale zawsze mogą się takowe zdarzyć...
I jeszcze prośba, bo na stronce jest podział kasy dla wejścia za 50, a mógłby mi ktoś wkleić taki przy wejściu za 20... jeżeli oczywiście takowy jest...
Aha i zależało by mi żeby to jak najszybciej więc z góry wielkie dzięki
Soprano
1. Tak, robi sie side poty
2. Hmm, ciekawe w sumie nie wiem jak to robia na pokerstars czy innych site'ach, ale zajeli to samo miejsce, wiec powinni dostac taka sama nagrode,. Prawdopodbnie dostana polowe kaski za 2 +3 miejsce.
Co do podzialu kaski jak na stronce, to pewnie wystarczy zrobic to proporcjonalnie do tego co jest (mniej wiecej). Jak chcesz dokladnie procentowo co i jak to juz niech marian da znac, bo on to gdzies znalazl.
ps. Szykujecie jakis niewielki turniej ? Mam nadzieje ze pojawi sie kilku nowych graczy na naszym .
No szykuje się chyba jakiś niewielki....
A czy pojawią się na turnieju Planety to chyba tak, tylko że na tym w Sopocie to nie bardzo, na kolejnych raczej tak
dzięki Doli za odp.
Soprano
Mam takie pytanie, jak to jest z przebijaniem? Zawsze mozna przebic czyjas stawke, nawet jak ktos mowi, ze sprawdza? Czy moze juz wtedy nie? Moge podbijac caly czas, zeby nie dac sie sprawdzic?
A teraz coś z innej beczki:
"If, after the first twenty minutes, you don't know who the sucker at the table is, it's you."
--Unknown
"How long does it take to learn poker, Dad?" "All your life, son."
David Spanier, "Total Poker" (1977)
"Perception is reality."
Immanuel Kant