mavericksheep: strasznie sie rozciaga watek, wiec odpisze w punktach
1. Argument ze zmarlymi jest kompletnie nielogiczny. Jesli ktos z mojej rodziny wmawia mi, ze Zydzi to zlo albo cos o feng shui (przykladowo), to po ich smierci oddajac im pamiec nie musze uwierzyc w to, zeby byc lojalnym. Mozna szanowac nasza historie bez powtarzania wierzen z przeszlosci, nawet jesli to ma pozytywne efekty. Idzmy z duchem czasu.
Nie twierdze, ze dziecku powinno sie dac wolny wybór, ale jak jest mlode nie powinno sie wmawiać mu dogmaty czy kazdemu z zalozenia uczyc jedynie religii katolickiej i zarzucac symbolami (krzyze w klasach), tylko dlatego urodzilo sie w Polsce. Niech podejmie wlasna decyzje jak bedzie dostatecznie dorosle.
Poza tym troche przeczysz samemu sobie - jesli 18-latki nie sa gotowe, aby uczyc sie o religiach, to tym bardziej 8-latki nie sa gotowe, aby wbijac im formulki do glowy "wierze w Boga stworzyciela", zmartwychwstaniu i zywocie wiecznym. Niech dorosna i same uznaja, w co wierza.
Poza tym nie wyrazilem sie wystarczajaco jasno co do jednej rzeczy - dzieci naturalnie przejma system wartosci od rodzicow i z system chrzescijanski w duzej mierze pokrywa sie z moja moralnoscia i ogolnie przyjetymi polskimi wartosciami. Rzecz w tym, ze nie musze wierzyc w cuda i sad ostateczny, aby zyc wedlug tych wartosci i uwazam, ze przyszedl moment aby rozdzielic filozofie a mitologie.
2. Razi mnie troche Twoj luz we wlasnym interpretowaniu Biblii - Adam, Ewa, wieza Babel to tylko alegorie zeby lepiej wytlumaczyc, ale inne rzeczy to absoluty.
Jeszcze raz zadam jedno pytanie: jesli Adam i Ewa nigdy nie istnieli (Co jest faktem), to czy smierc jako odkupienie grzechu pierworodnego nie jest mitem? Jak w takim razie mozna brac Jezusa jako absolut?
3. Ewolucja - masz racje, ze ewolucja nie jest 100% potwierdzonym faktem, naukowcy wciaz zadaja sobie pytania i w ciagu ostatnich lat zblizamy do prawdy naukowej. Fakt stworzenia swiata jest faktem naukowym i uwazam, ze wielka dziura w mysleniu logicznym jest powiedzenie: dopoki ktos nie odpowie na wszystkie pytania, to ja wybieram wersje ze Bog nas stworzyl.
Jako osoba myslaca kazdy z nas patrzy na rozne teorie powstania swiata, slucha autorytetow i wychodzi z wlasnymi przemysleniami. Na podstawie obserwacji teoria ewolucji jest zdecydowanie najbardziej prawdopodobna, podczas gdy teoria stworzenia jesli marginalna zeby nie powiedziec nieznaczaca. Jesli dla Ciebie jako osoby myslacej, niezaleznie od tego co mowili Ci ksiadz i rodzice, uwazasz ze rozdzial z ksiazki sprzed ponad 2000 lat stanowi najbardziej prawdopobna teorie, masz do tego prawo, ale niewiele logicznych argumentow za Toba przemawia.
4. Filozofia - powtorze to co pisalem wczesniej - nie potrzebuje mitologicznej otoczki, cudow i obietnicy nieba i piekla, aby byc osoba moralna. Oddanie zycie za swoje dziecko jest czyms godnym szacunku niezaleznie od wierzenia - na marginesie jest to w nas uwarunkowane ewolucyjnie tak samo jak u zwierzat, zwieksza prawdopodbienstwo przetrwania genow.

LinkBack URL
About LinkBacks
Reply With Quote

A zastanawiałeś się po co ktoś miałby cos takiego robić ? 
Bookmarks