Poker Forum

Nazwa użytkownika
Hasło
Wróć   forum.pokerzysta.pl > Inne > Bocznica
Odpowiedz
Old 26-08-2008, 16:11
ZbigAnch's Avatar
Senior Member

Domyślnie Dawkins?

Dawkins udzielił wywiadu dla jednej z polskich gazet i powiedział coś takiego:

"Mam świadomość, że kilkakrotnie w historii waszego kraju wielu ludzi cierpiało z powodu ucisku ze strony Kościoła rzymskokatolickiego. Wiem, że walnie przyczynił się on również do rozbiorów Polski. Wiem jednak, że Polacy mają godną szacunku tradycję przeciwstawiania się uciskowi. Mam nadzieję, że ta tradycja zaowocuje tym razem buntem przeciwko światopoglądowej dyskryminacji"

Należę do ludzi dość namiętnie przeglądających blogi, artykuły i publikacje internetowe.
Z wieloma bezmyślnymi i kretyńskimi tekstami, również poważnych ludzi, się już spotkałem.
Muszę jednak przyznać, że dawno nie czytałem równie "dyskusyjnej" opinii...
...heh i ja miałbym zapłacić temu "naukowcowi" za czytanie jego książki.

Polecam za to dla przeciwwagi artykuł w temacie Dawkinsa napisany również przez ateistę, jednak trochę mniej opętanego nienawiścią i chęcią zysków ze swej pisarskiej działalności:

Papierowy Tygrys - konradgodlewski.salon24.pl

Jak widać można być ateistą a jednak nie palić na stosie "ciemnych katoli".
Więcej tolerancji proszę
- JKM -

Last edited by ZbigAnch : 26-08-2008 at 16:26.
Reply With Quote
Old 26-08-2008, 18:30
sebkrol18's Avatar
Senior Member

Miasto: Łódź
Domyślnie

Cytat:
Napisał Hitman_86 Zobacz post
Hedge, popełniasz błąd dosłownie interpretując Stary Testament. Stworzenie świata w siedem dni to symbol, a nie wierna relacja jakiegoś wydarzenia.

Serio ? Ogladales film ? Tam bylo jasno pokazane ze ewangeliści amerykancy i tamtejsi pastorowie uwazaja ze to jest w 100% prawda a nie alegoria i skutecznie do tego przekonuja bo ponad 135 mln !!! amerykanów wierzy ze swiat ma mniej niz 10 tys lat !!!! To jest So so so SSSSSSSSSSSSICKKKKKKKKKKKKK
A mowiac to jest alegoria to doslowne to alegoria... Wszystko zalezy od czytajacego

I ciekaw jestem czego alegoria sa slowa wprost ze nalezy zabic kazdego kto probuje odwiezc Cie od jedynego prawdziwego Boga ?

Cytat:
Teoria ewolucji (z naciskiem na słowo teoria) nie jest nieuznawana przez Kościół, ale nie jest też uznawana za jedyną słuszną. Dotarcie w tym przypadku do prawdy zostawia się naukowcom.
Piszesz powaznie ? To ze jest tam slowo teoria nic nie zmiania tak sie przyjelo moze wlasnie przez to ze od samego poczatku po dzien dzisiejszy kosciol podminowuje ja na kazdym kroku ?

Ewolucja jest tak samo dobrze udowodniona jak chociaz prawo powszechnego ciazenia, E=mc2 , prawa Keplera i masa innych modeli, teori zaleznosci praw

Tak naprawde to kazde wytlumaczenie czegos jest teoria bo nie mozna absolutnie czegos udowodnic w fizyce

Ale tysiace dowodow i sama logicznosc ewolucji i doboru naturalnego jest niepodwazalna i z kazdym rokiem przybywa kolejnych dowodow i narazie nikt nie znalazl zadnego KOntr argumentu dowodu ktory by zaprzeczal ewolucji

Wiec mozna mowic to mnie nie przekonuje to tez nie albo to bedzie czcze gadanie bo Ewolucja jest mega dobrze udowodniona a kto twierdzi inaczej jest totalnym ignorantem lub poprostu nie zna tych dowodow

I moze ty tak uwazasz stworzenie swiata w 6 dni a nie 7 :P Co widac ze nie jestes zbyt dobrym wierzacym moze jest uznawane za alegorie w Polsce ale w USA miales pokazane ze Kreacjonisci domagaja sie wprowadzenia swojej wizji Stworcy konstruktora jako rownowaznej teorii

Cytat:
Nie rozumiem jeszcze, dlaczego Dawkinsowi tak bardzo przeszkadza wiara innych ludzi.
Ej naprawde nie ogladales filmu ale tv masz ? Kojarzy Ci sie data 11 wrzesnia ? Albo miasta MAdryt Londyn ? Z czym kojarzy Ci sie ziemia swieta i Palestyna ?

Naprawde nie dostrzegasz jakie poklady nienawisci sa podsycane rpzez religijnych fundamentalistwow i ekstremistwo ?? Ok powiesz ze to tylko Islam ale miales przyklad W usa katolik zabil lekarza aby ratowac embriony

Dawkins pisze wprost ze nawet lagodna forma religii i wierzenie w mity typu wniebowziecie maryi itd daja podstawy i pole do tworzenia sie fundamentalizmu

Problemem jest takze pochwala niemyslenia jaka promuje religia i cnota jaka rzekomo jest slepe posluszenstwo

Takie rzeczy od malego wpajane dzieciom moga sie naprawde mocno u nich zakorzenic a jak dorosna one zaczna tworzyc dalej fundamentalistyczne podstawy

Naprawde nie dostrzegasz tu zadnych zagrozen ? Wiec wber pozorom to nie jest tak ze kazdy sobie moze wierzyc co chce i nie nalezyc starac sie nikogo do niczego rpzekonywac

Zobacz ze np poglady rasistowskie, nazistowskie itd sa w prawie kazdym panstwie tepione nie twierdze ze tak powinno byc z religia ale napewno trzeba zwrocic uwage na zagrozenia jakie ona ze soba nie sie pod plaszczykiem dobra i milosci przepelniajacego koscielne wspolnoty
Reply With Quote
Old 26-08-2008, 18:33
sebkrol18's Avatar
Senior Member

Domyślnie

Zbigu nie wymagajmy aby Dawkins znal sei an wszystkim i na historii naszego kraju

To ze moze gadac w tej sprawie bzdury nie umniejsza tego co mowi w dziedzinach na ktorych sie zna

Zreszta Dawkins chyba cieszyl sie duzym autorytem dlugo przed opublikowaniem swojej ksiazki z tak kontrowersyjnymi dla wielu tezami
Reply With Quote
Old 26-08-2008, 22:38
Hitman_86's Avatar
Member

Domyślnie

Cytat:
Serio ? Ogladales film ? Tam bylo jasno pokazane ze ewangeliści amerykancy i tamtejsi pastorowie uwazaja ze to jest w 100% prawda a nie alegoria i skutecznie do tego przekonuja bo ponad 135 mln !!! amerykanów wierzy ze swiat ma mniej niz 10 tys lat !!!! To jest So so so SSSSSSSSSSSSICKKKKKKKKKKKKK
To jest dowód na to, że żaden hierarcha kościelny nie powinien brać się za wyjaśnianie zjawisk czysto naukowych.

Cytat:
Ale tysiace dowodow i sama logicznosc ewolucji i doboru naturalnego jest niepodwazalna i z kazdym rokiem przybywa kolejnych dowodow i narazie nikt nie znalazl zadnego KOntr argumentu dowodu ktory by zaprzeczal ewolucji
Zasady dynamiki Newtona też były udowodnione i niepodważalne, też było tysiące dowodów, przyszedł Einstein i wyprowadził nas z błędu. Według mnie wszystko jest teorią, nic nie jest pewne.

Ja wierzę w prawdziwość teorii ewolucji.

Cytat:
I moze ty tak uwazasz stworzenie swiata w 6 dni a nie 7 :P Co widac ze nie jestes zbyt dobrym wierzacym moze jest uznawane za alegorie w Polsce ale w USA miales pokazane ze Kreacjonisci domagaja sie wprowadzenia swojej wizji Stworcy konstruktora jako rownowaznej teorii
Nie wsadzaj wszystkich wierzących do jednego worka. Na egzaminie z fizyki ściągałem, ale coś zostało mi w głowie, dlatego nie mogę pogodzić opisu budowy świata z pisma św. z moją skromną wiedzą. A że mój profesor jeszcze żyje ( w przeciwieństwie do autora Księgi Rodzaju), daję pierwszeństwo wiedzy. Dlatego dostosowuję moją interpretację biblii do tego, co wiem o świecie, a nie odwrotnie, jak to robi twoje 135 mln amerykanów.

No to ile trwało to stworzenie świata ? Może zrobimy sondę? Ja zaznaczyłbym 4 mld lat (czy ile tam chcą fizycy).

Cytat:
Naprawde nie dostrzegasz tu zadnych zagrozen ? Wiec wber pozorom to nie jest tak ze kazdy sobie moze wierzyc co chce i nie nalezyc starac sie nikogo do niczego rpzekonywac
Odróżnij wreszcie wiarę od religii. Gdyby wiara była traktowana jak wegetarianizm albo zbieranie znaczków, byłaby niegroźna. Moja wiara w Boga nikomu nie przeszkadza. Problem robi się wtedy, kiedy ktoś chce zagospodarować moją wiarę i kierować mną.

Widac to na naszym polskim podwórku. Podam dwa przykłady:

- przyrost naturalny w Polsce oscyluje wokół zera, co jest teoretycznie niemożliwe przy 90% katolików. Jest na szczęście coś takiego jak antykoncepcja. Przytłaczająca większość katolików ją stosuje mimo zakazu kościoła. Zakazu KOŚCIOŁA. Ludzie mają później wyrzuty sumienia, niepotrzebnie. Jakieś grono starych biskupów mówi ludziom, co jest dobre a co złe, uzasadniając to właśnie wiarą.

- finansowanie kościoła katolickiego w Niemczech polega na oddawaniu iluś tam procent dochodów przy płaceniu podatku. Dane o tym, czy ktoś zapłacił, czy nie, są do dyspozycji proboszczów. Tymczasem wielu polaków kładzie na to lachę, ksiądz Helmut wysyła list do polski i nieposłuszny polaczek jest wykluczony z kościoła. A w domu wszyscy popłakani, więzy rodzinne zerwane, babcia się nie odzywa, ślubu w kościele nie dostaniesz...

Wpieprzanie się kościoła do twojej rodziny, dochodów, łóżka, uzasadniane TWOJĄ wiarą. Problemem nie jest wiara choćby w najgłupszą rzecz, tylko religia budowana na autorytetach, papieżach i jedynie słusznych interpretacjach Pisma Sw czy innego Koranu.
Old 27-08-2008, 02:46
sebkrol18's Avatar
Senior Member

Domyślnie

no to w sumie wychodzi ze Hitman jestes prawie po naszej stronie

Tak an marginesie Dawkins mowi bardziej o religi a nie o wierze

Masz racje ze wiara sama w sobie mogla by byc nie grozna ale jesli w cos sie wierzy to czesto sie podporzadkowuje rozne rzeczy temu

Idealem chyba wlasnie jest taka strasznie powierzchowna wiara czyli niby wierzymy ale tak naprawde wiekszosc rzeczy zlewamy jesli nam nie odpowiadaja jakies religijne zakazy I biezemy sobie z wiary to co nam potrzebne
Reply With Quote
Old 27-08-2008, 10:43
SponToN's Avatar
Senior Member

Domyślnie

Przykre jest, że w dzisiejszym świecie ateista jest postrzegane przez duże gremium jako zło wcielone. Skoro to temat o Richardzie Dawkinsie i jego ksiażce to pozwole sobie ubrać tą myśl w cytat właśnie z tej publikacji.

„Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy - bo ateizm prawie zawsze świadczy o zdrowej niezależności umysłu... Wiele jest ludzi, którzy w głębi duszy wiedzą, że są ateistami, ale boją się do tego przyznać nawet własnej rodzinie, a niekiedy nawet samym sobie. Boją się po części dlatego, że samo słowo "ateista" starannie obudowano najgorszymi, najbardziej przerażającymi skojarzeniami... Jeżeli ludzie tak często nie dostrzegają ateistów, to dlatego, że wielu z nas nie ma odwagi się "ujawnić"... Być może potrzebna jest jakaś masa krytyczna, by uruchomić reakcję łańcuchową” - Richard Dawkins, Bóg urojony
Reply With Quote
Old 27-08-2008, 19:05
mavericksheep's Avatar
Member

Miasto: krak
Domyślnie

Witam
Cytat:
Napisał sebkrol18 Zobacz post
A wynika to wszystko z faktu ze oni po prostu nie zapoznali sie i nie rozumieją tego Co Ty piszesz ze ani jedna ani druga teoria ewolucji nie jest udowodniona ? jaja sobie robisz ? Ewolucja jest poparta dziesiątkami tysięcy dowodów !!!! Kreacjoniści nie mogąc udowadniać swojej teorii szukaj luk w ewolucji podając tak zwane "Nieredukowalne złożoności" czyli coś co uważają ze nie mogło wyewoluować w toku drobnych zmian, kiedyś podawali ale każdy ich nowy przykład jest z czasem rozpisywany na czynniki pierwsze i np ewolucjoniści potrafią pokazać jak ewoluowało OKO, skrzydło itd i w jakiś sposób nawet najbardziej niesamowite stworzenia i narządy mógłby powstać w toku drobnych zmian kierowane doborem naturalnym
Nie neguje ewolucji jako procesu, chodzi o sam fakt że na początku była czarna dziura paręset milionów lat i my

Cytat:
generalnie odnosisz sie bardziej do mojego przytoczenia co pisał Dawkins niż jego argumentacji ja moglem nie do końca dobrze wszystko pisać
Ale ciężko jest zarzucić wprost jakaś niespójność czy sprzeczność w rozumowaniu dawkinsa
zgadza sie nie czytałem pana Dawkinsa odpowiadam na to co pisałeś po prostu zaciekawiles mnie tym ze po przeczytaniu stałeś sie ateistą

Cytat:
Zabawne jest tłumaczenie ze wiara właśnie polega na tym zeby bylo trudno wierzyc i dlatego specjalnie bog nie daje nam dowodow swojego istnienia
ale czemu zakładasz że trudno jest wierzyć ? jak jest róznica pomiedzy ateista żyjacym wg "swojego" sumienia a więżącym ?

Cytat:
Ale to ludzie tak mowia ze trzeba wierzyc pomimo zadnych dowodow to ludzie przypisują Bogu cechy ktore sa sprzeczne logicznie !! Np ze bog jest wszechmocny i wszechwiedzący !! A to jednocześnie zajsc nie moze
nie bardzo rozumiem dla czego wszechmocnośc wyklucza wszechwiedze

Cytat:
Dlaczego spośród miliarda spraw ktore analizuje sie naukowo i dopiero przyjmuje pewne teorie czy hipotezy religia ma byc ta jedyna ktora nie wymaga zadnych argumentów tylko ślepego posłuszeństwa ?
dla czego ślepego nigdzie nie jest napisane że bycie chrześcijaninem to siedzenie w kościele w moherowym berecie z książeczka trzymana do góry nogami
wszystko zależy od tego jakich argumentów oczekujesz

Cytat:
Ogolnie w ksiazce Dawkins psize ze moglby nawet przyjac hipoteze jakiejs wyzszej sily sprawczej czegos co zapoczatkowalo wszechswiat ale nie zgodzi sie na pewno na Boga osobowego bo to ludzie takim chcieli by go widziec
tzn nie wiele brakuje aby pan Dawkins wpadł na swoja własna religie wygodna logiczna

Cytat:
I jeszcze raz pytam czemu dla tak wszechpotężnej i wszechmocnej istoty jak bog wazne mialo by byc czy ludzie w niego wierza ?
Jeśli zakładasz że Bóg istnieje - wierzysz w niego to powinieneś sobie zdawać sprawę ze zostaliśmy stworzeni na jego podobieństwo wiec czemu miało by go nie obchodzić co sie dzieje?

Cytat:
A kiedy postanowił ludziom odpuścić grzechy i wybaczyć czemu poprostu tego nie zrobil ? a jak to powiedział Dawkins zrobil "szopke" z ukrzyżowaniem zmartwychwstaniem itd ?
kiedyś sie zastanawiałem czemu co załóżmy 1k lat Bóg nie zsyła Jezusa żeby to powtórzył..
"szopkę" zrobił po to żeby pokazać na czym polega miłosierdzie a jak wiadomo łatwiej (czy też żeby w ogóle mogli zrozumieć) ludziom zrozumieć jak coś zobaczą/przeżyją

Cytat:
Z wniebowzieciem Maryi swietnie bylo widac jak do orginalnych pism starego i Nowego testamentu z biegiem lat ludzie dodawali swoje tradycje i wierzenia a zyskiwaly one range dogmatow ?
tak samo jakbyś załużmy był siostra Łazarza to byś sie nie zastanawiał tak jak teraz taka natura ludzka

Cytat:
A pozatym jesli ktos nie ma w sobie silnej wiary to czy jesli bedzie sie do niej zmuszał bedzie przez Boga lepiej potraktowany niz ktos kto spożytkuje ta energie na ulepszanie swiata i czynienie dobra ?
heh odwieczne pytanie czy koleś latający z mieczem w imię boga pójdzie do nieba szybciej niż koleś zasuwający co roku do mekki to indywidualna sprawa każdego tak jak i wiara. Ciężko się np nie zgodzić z tym że jakbym sie wychował w Indiach to mógłbym nawet nie poznać chrześcijaństwa ale to by nie oznaczało że jak ktoś mi mówi że mam wysadzić 30 osób za Allaha to bym to zrobił.

Cytat:
A do tego ciekawym jest skad w ludziach takei przekonanie ze wiara ktora wyznaja jest ta jedyna prawdziwa ? Dlaczego to nie jest tak ze powinni po prostu miedz nadzieje ze postawili na dobrego konia w gonitwie ? Przecież gdy po naszym urodzeniu zbieg okoliczności i zycia sprawdził ze trafili bysmy do rodziny innego wyznania bylibysmy innej wiary ? Wiec to w co wiezymy jest zwyklym losem na loterii czy naprawdę warto poswiecac cale zycie by sie przkonac czy nasz los jest wygrywajacy ? A moze wszystkie losy byly przegrywające ? (to juz akurat nie dawkins ale moja wesola argumentacja ;P)
hehe podobnie kombinujemy tak jak pisałem wyżej dla mnie po prostu ta religia odpowiada na wiele pytań i sie z nią zgadzam

Cytat:
A co do wkladu religii do szuki to jej wklad jest niepodważalny !! Ale to jzu Dawkinsa :d Czy gdyby Betoven zyl w czasach wieku nauki moze napisal by Symfonie rozszerzajacy sie wszechswiat Itd Czyz nauka i jej odkrycia i ogolnie wspanialosc wszechswiata nie byla by doskonalym zamiennikiem inspiracji zamiast religii ?
To czemu w (mojej ulubionej) Afryce (nie jestem rasista żeby nie było ) inaczej jaki dorobek zostawił nam czarny ląd ? poza Haile Gebrselassie Chodzi o samo wychowanie podstawy moralne podstawy nauki a to przez setki lat dawało chrześcijaństwo. Teraz każdy idzie do szkoły dla tego chyba sie tego nie docenia.
To nie jest tak że każdy tworzył inspirując sie wiarą.

Cytat:
I generalnie ciezko pogodzić religie z nauka wiec tzreba wybrac czy naprawde wszyscy ktorzy wierza ? odrzucacie nauke ? oczywiscie ze nie
Wiec czemu religia ma byc jedyna dziedzina do ktorej naukowa analiza nie ma prawa ?
Ale czemu nie można analizować można, chyba najwięcej analiz filozoficznych dotyczy Biblii i chrześcijaństwa, chodzi Ci zapewne o to żeby no nie wiem MythBusters spróbowali chodzić po wodzie no tak to nie działa

Cytat:
a z tymi cudami to chodziło o to ze 66 cudow na 100x 80 000 tys wiernych kazdego roku jest tak znikoma liczba ze rownie dobrze tyle osob moglo doznac cudu w jakis duzym miesice w szpitalach itp Chodziło o to ze ta liczba jest tak mala ze nie moze ona swiadczyc o jakis właściwościach uzdrawiających tamtego miejsca I dawkins jedynie pokazal jak bezsasadna jest wiara ze to miejsce jest swiete Wiec sceptycy i gorliwie wierzacy nie sa na rownych pozycjach i dalece bardziej prawdopodobne jest to ze sceptycy maja racje
heh pisałem o tym wcześniej ale może niezbyt dokładnie czyli jakli boli Cie gardło idziesz do kościoła wracasz i rzucasz wiarę bo dalej Cię boli? Czy któryś sobór albo ktokolwiek napisał że jak 15 razy pójdziesz na pielgrzymkę do Częstochowy to będziesz mógł bezkarnie palić fajki cale życie ? To tak po prostu nie działa nie pielgrzymujesz po coś, pielgrzymujesz by oddać cześć dla tego dziwne są takie wyliczanki

Cytat:
A i jeszce co masz na mysli piszac o Afryce ? Bo w cytacie przytoczonym mozna z latwoscia podac wiele pzrykladow zla do ktorego doprowadzila i doprowadza religia i mozna wypisac miliony osob ktore przez religie stracili zycie po obejrzeniu okazalo sie ze troche przekrecilem ten cytat ale zachowalem z grubsza jego sens ;0
Generalnie chodzi mi o to że Afryka jest pomijanym lądem (brzmi jakbym miał jechać tam z maczuga i ich nawracać ) najwięcej wojen domowych, największy głód, największa ilość chorób zakaźnych, najmniejszy wkład w historie świata i najwięcej relingi dla tego nawet jak ktoś nie wiezy to przynajmniej powinien miec szacunek dla chrześcijaństwa islamu czy buddyzmy za to ze jeszcze żyjemy a z filmu wynikało co innego pan Dawkins jest dobrem samym w sobie i to wg mnie jest bardzo nie ok

Cytat:
Napisał CGJung0 Zobacz post
Tezy Dawkinsa w nieco lepszym smaku znajdziemy w pismach Frydryka Nietzschego (dla modszych kolegów - taki filozof piszący ponad 100 lat temu).

Pewnie niektórzy wiedzą jak o się dla niego skończyło.

"Trudno nie wierzyć w nic..."
ee porównanie Nierzschego do Dawkinsa jest raczej przesadzone choć wszystko wskazuje ze oboje maja szanse na podobne zakończenie żywota, choć szczerze mu tego nie życzę
Old 27-08-2008, 19:05
mavericksheep's Avatar
Member

Domyślnie

Cytat:
Napisał Mody26 Zobacz post
Co do kwestii ateistyczno-religijnej na początku chciałem się wypowiedzieć, jednak zapewne żeby przekazać co czuje, musiałbym rozpisać się na 20 stron, a nie mam ani na to czasu ani chęci.

Powiem tylko, że popieram te filmiki w całej rozciągłości. Zawsze mnie fascynowało, gdy nie byłem pewien swoich przekonań i pytałem się ateisty co sądzi np. o ewolucji, zawsze otrzymywałem jakąś odpowiedź, gdy pytałem katolika, zawsze reagował agresją, często słowami "spytaj się swojej małpki". Widocznie jak się nie ma nic do powiedzenia ciekawego tak już musi być.

Niektórzy tutaj tez reagują podobnie, nie zobaczy na spokojnie filmu,ale stwierdzi, że są to steki bzdur, głupoty i kłamstwa, bez żadnych sensownych argumentów, no ale to akurat mnie w ogóle nie dziwi.

Pozdrawiam wszystkich wolnomyślicieli :P
nikt tu nie reaguje agresja tylko dyskusja a to chyba różnica. Dziwnych ludzi spotykałeś na swojej drodze ja nie mam niestety takich danych statystycznych ale mogę Ci powiedzieć skąd sie to bierze (prawdopowobnie) obecnie jako kraj rozwijający sie powoli odchodzimy od tego 99% chrześcijaństwa w społeczeństwie a pokolenia urodzone poniżej roku 50 tego raczej nie miały nigdy czasu zastanawiać sie na temat teorii Darwinowskich etc. Natomiast młodsze pokolenia z dostępem do netu,wiedzy ma szersza wiedzę ogólną. Oczywiście mogę być w błędzie, niemniej jak masz jakieś ciekawe pytania to z chęcią postaram sie w miarę możliwości udzielić Ci odpowiedzi
Cytat:
Napisał Hedge Zobacz post
p
Zgadzam sie z wiekszoscia - nie spodziewam sie, ze wielu wierzacych nagle (czytaj przez pol roku jak ja np) uzna, ze Boga nie ma. Ale jesli panstwo ma miec charakter swiecki, to chcialbym np zdjecia krzyzy z klas, wyprowadzenia religii takich jakie sa w szkolach (nauczysz sie na pamiec historii o Jezusie jak masz 10 lat, dostajesz 5), niech beda takie przy parafiach. I czy w panstwie swieckim powinnismy w ogole mowic o Maryi Krolowej Polski?
Chodzisz na cmentarz w urodziny kogoś zmarłego kto był Ci bliski zapalić świeczkę? tak samo powinniśmy uszanować to dla czego w ogóle Polska istnieje naszą historie, historie naszych dziadków. Np wielu sie nie zgadza z pierwsza komunia bo dziecko w wieku 9 lat nie jest w stanie logicznie formułować przemyślenia na temat wiary religii ale poznaje podstawowe wartości moralne. Nie ukrywajmy historie Biblijne są tak napisane żeby każdy był w stanie je zrozumieć wiec czemu z tego nie korzystać? Dac 8-9 latka wolny wybór? a rodzice zawsze mogą napisać ze nie chcą żeby dziecko uczęszczało na lekcje religii. Co do krzyży w klasach to dla mnie jest to również forma pamięci o tym co było o ciężkich czasach. Nie rozumiem czemu tak bardzo chcecie świeckiego kraju ? co złego jest w tym że patronem chrześcijańskiego kraju jest Matka boska tegoż wyznania. Dla czego nasi przodkowie przelewali krew za nas z słowami na ustach Bóg Honor Ojczyzna i czemu zawsze Bóg był na 1 miejscu? i dla czego teraz miało by sie to zmienić? bo inne czasy? bo teraz wyszły jakieś fakty na jaw ze mieliśmy inna historie ? no nie wydaje mi sie z tego sie wywodzili i powinniśmy być z tego dumni takie moje zdanie

Cytat:
p
np. Kaplani roznych religii (w tym rozne formy chrzescijanstwa) mieliby mozliwosc przedstawic czym jest rdzen danej religii, vide wiara katolicka uznaje takie dogmaty, takie wartosci, ma taka historie, tylu wierzacych etc, takie dzisiejsze poglady, taki wplyw, to daje, tego wymaga. I ludzie w wieku powiedzmy 18 lat (czy do jakiegos stopnia wczesniej) wybieraliby na podstawie tego (i obv rodziny, wlasnych przemyslen) w co rzeczywiscie wierza, a nie co bylo im wpojone przez rodzicow od malego tak jak "nie garb sie" i "nie siorb".
nie przesadzajmy 80% dzieciaków w wieku 18 lat myśli o płci przeciwnej a nie zastanawia sie czy Marks, Kant mieli racje, jest tyle literatury tyle wiadomości w necie że nie ma takiej potrzeby

Cytat:
p
Razi mnie, ze 5-latkowi mozna wszystko wpoic lacznie z wiara w najwieksze abstrakcje (materialne niebo i pieklo, stworzenie swiata w 7 dni)
No kurde każ jeszcze wybrać 2 latkowi jakie pieluchy ma założyć takie jest piętno ludzkości, jesteśmy gatunkiem stadnym i opiekujemy sie potomstwem chcesz dzieciakom odebrać Mikołaja ? uwierzysz że ktoś w wieku załóżmy 12- 15 zrezygnuje z Bożego Narodzenia? Mikołajek pierwszej komunii czy czegoś tam a zacznie medytować i zastanawiać sie nad światem ? Swoją droga to właśnie coś takiego istnieje wśród "ateistów" wiara nie ale ww święta czy jak to wszelkiego rodzaju wręczanie prezentów ok dla mnie to jest irytujące
Cytat:
p
Chrzescijanstwo ma wielki wklad w rozwoj cywilizacji i nikt tego nie podwaza. To wcale nie znaczy, ze Jezus chodzil po wodzie, a Adam i Ewa zyli we dwojke w raju. Mitologia antyczna tez miala wklad w fundamenty naszej filozofii i kultury, ale tylko z tego powodu nie wierzysz w Zeusa i Apolla, prawda?
Mylisz trochę Stary Testament z Nowym. Tak jak pisałem już to że Adam zjadł jabłko (btw też mam na imię Adam ) nie oznacza ze nigdy w życiu nie wypije żubrówki z sokiem jabłkowym. Tak jak z Adamem i Ewa jak to ma niby działać ze istniejemy skoro ich dzieci żeby mieć dzieci musiały spać ze sobą a to kazirodztwo. Ale z drugiej strony jak można to wytłumaczyć ludziom zarówno 4k lat temu jak i teraz podejrzewam, że gdyby to było wytłumaczone wprost a nie za pomocą kolorowych historyjek nikt by tego nie zrozumiał
Tak zarówno Mitologia jak i Buddyzm czy Islam maja ogromny wpływ sprawa jest tego typu że bardziej przemawia do mnie koleś który oddał za mnie życie i powiedział dużo mądrych zdań od gościa mieszkającego na górze z widłami w ręku i sypiącymi piorunami kwestia wyboru

Cytat:
p
Badzmy skromni w tym co wiemy - jest jeszcze wiele pytan na ktore nauce potrzeba czasu, aby ludzie na nie odpowiedzieli lub nie odpowiedza na nie nigdy, ale to nie znaczy ze w miedzyczasie powinnismy wierzyc w jezyki z wiezy Babel, mowiacego weza i czlowieka chodzacego po jeziorze dopoki 100% watpliwosci nie zostanie wyjasnionych.
Jasne że nie musimy wieżyc w wieże Babel czy Adama i Ewe ale nie na tym polega chrześcijaństwo, chodzi bardziej o tego gościa od chodzenia po wodzie i jego zasady i prawdy

Cytat:
Nie wspominasz o Nowym Testamencie, ale prawda jest taka, ze Biblia ma byc absolutem - zbiore wartosci i zasad ktorych nie mozna podwazac, kazdy cytat, kazde slowo. Jesli w takiej sytuacji chcesz podwazac fakty, to jakbys twierdzil, ze mozna po swojemu rozumiec Biblie, albo wybrac co Ci pasuje a co do reszty powiedziec, ze to ma znaczenie przenosne.
nie wspominajac o trlumaczeniach itd. dla tego właśnie sa przykazania kościelne, prawdy wiary - ściągi dla łatwiejszego interpretowania

Cytat:
Teoria ewolucji jest nieuznawana przez Kosciol, bylo kilka raportow o nauczycielach w Stanach, ktorzy zostali zwolnieni ze wzgledu na protesty od duchownych za nauke ewolucji na biologii. W prywatnych religijnych szkolach o ewolucji bedzie najwyzej wzmianka, mimo ze jest to zdecydowanie najpowazniejsza i poparta naukowymi dowodami i obserwacjami teoria.
Znów nie dopowiadasz owszem Kościół nie przyjmuje teroi jako ewolucji bo na to nie ma dowodów. Przedstaw mi źródło gdzie jest pokazana pełna ewolucja od powstania swiata do czasów dzisiejszych. Są teorie że pterodaktyl zamienił sie po iluś tam latach w jaszczurkę że człowiek z 1,4 cm wyrósł na 1,8 cm ale to kompletnie nic nie zmienia, zresztą mnie na Biologi uczyli o Darwinie i jego teoriach jak również o późniejszych teoriach wiec chyba ja czegoś nie rozumiem .

Cytat:
Dawkins poprostu pokazuje, ze tyle samo jest dowodow na istnienie Boga chrzescijanskiego/judaistycznego jak tych na istnienie Zeusa i moim zdaniem kazda osoba myslaca powinna sobie zadac pytanie: czy gdybym od malego nie byl otoczony tym wierzeniem i sluchal dogmatow (na religii w podstawowce jakos katacheci nie wspominaja, ze 7 dni, Adam, mowiacy waz, Mojzesz przez morze, Noe etc. to tylko przenosnie jak sugerujesz), czy rzeczywiscie Zeus jest tak wiele mniej prawdopodobny.
heh nie należy zapominać ze to chrześcijaństwo jest ma najwięcej wiernych a co za tym idzie najwięcej cudów faków zmian dogmatów czarnych lat. To jest nie wątpliwie problem samej instytucji kościelnej. Myśle że ~50% więżących katolików chciało by nagłe ktoś odnalazł jakiś dowód że cała ta historia z Jezusem/Bogiem to bzdura. Mnie np to nie wzrusza dlaczego? bo to nie jest najważniejsze w wierze, pokaż mi drugą taką wiarę w której Cię uczą że największym dobrem jest oddać życie za drugiego człowieka ? no i jeszcze parę przykładów do tego jak to działa

Cytat:
Napisał indy Zobacz post
nie mam pewności jak powstał świat, ale po prostu z moich dwudziestokilkuletnich obserwacji tego świata, religia wydaje mi się rzeczą wręcz absurdalną... Oczywiście że Boga nie ma nie mogę być pewny. Chciałbym żeby istniał, chciałbym w niego wierzyć (średnio widzi mi się leżenie w nieświadomości nieskończenie długo w trumnie ), ale po prostu nie wierzę - tak jakbym chciał żeby dzisiaj wygrała Wisła 5-0, ale jakoś w to nie wierzę, chociaż jest to "możliwe"
to teraz ja jako wierzacy odbije piłeczke ze wy piszescie nie wierze bo nie
argumenty panowie

ejoj
nie mam siły na więcej odpisać a nie chce opisywać na wybiórcze fragmenty
pozdrawiam
Old 27-08-2008, 20:10
sebkrol18's Avatar
Senior Member

Domyślnie

Hehe w sumei ciezko tak dyskutowac na tylu plaszczyznach i odpowiadac na argument kilkoma zdaniami

Wiec moze powiedz mi tylko
Cytat:
"tak jak pisałem wyżej dla mnie po prostu ta religia odpowiada na wiele pytań i sie z nią zgadzam"
na jakie pytania uzyskales odpowiedz ?

I BŁAGAM Naprawde BŁAGAM nie psiz ze na ewolucje nie ma dowodu bo nie masz krok po kroku podane jak miliony stworzen ewoluowaly. To Ty mi podaj chociaz miesiac z zycia chrystusa z podzialem na 15 minutowe okresy tylko nie pomin zadnego znich

Czy jezeli umiemy udowodnic przejscie z A do B z B do C z C do D ... z K do L z M do N z N do O ... z Y do Z to czy naprawde uwazasz ze nie jest tak ze ta teoria opisuje tez przejscie z L do Ł ?

Jest Tysiace dowodow ewolucji posrednich i bezposrednich wszystkie one ze soba sie zazebiaja

To ze Tobie sie wydaje ze np nie wiesz dokladnie jak nastapila jakas przemiana z jednego gatunku na inny to dlatego ze nie sadze bys wogole szukal jakis informacji na ten temat

Zeby obalic Ewolucje wystarczy znalezc jeden doslownie jeden dowod np znalezc szkielet czlowieka w okresie dinozaurow lub jakies inne skamienialosci ktore beda w warstwie wykluczajacej zycie danego gatunku w tym okresie jak do tad po rzpeszlo ilu ? 150 latach ? nie wiem ile ma ewolucja lat Nikomu sie to nie udalo

Jedyne proby obalenia Ewolucji bazuja na szukaniu dziur ktore kazdego roku sa latane przez Ewolucjonistow

Czy to naprawde nie wystarcza do absolutnej pewnosci ze Ewolucja jest faktem ? Dlaczego inne teorie ludzie przyjmuja tak latwo ??? i nie postrzebuja nic o nich wiedziec a tej nie umieja ?

Moim zdaniem to poprostu upór i niecheć wynikajaca tez troche z tradycji i dzialan przeciwnikow ewolucji (nie tylko kosciola) i DURNYM haslo jakoby ewolucja mowila ze czlowiek pochodzi od malpy albo ze Ewolucja gatunkow zachodzi na drodze przypadku !!

Podobno swietna ksiazka tez chyba Dawkinsa jest "Samolubny Gen" tam ponoc perfekcyjnie jest opisany proces ewolucji i dziedziczenia
Reply With Quote
Old 27-08-2008, 21:51
mavericksheep's Avatar
Member

Domyślnie

heh dyskusja nie miała sie toczyc o ewolucji ale niech Ci bedzie ujme to tak wy macie swojego Dawkinsa ja mam swojego Wellsa ja przeczytam ksiażke Dawkinsa wy Wellsa i wtedy porozmawiamy na temat samej ewolucji ok ?
dla niecierpliwych dwa link streszczający :
W Wyłomie: Ikony ewolucji. Nauka czy mit?
i dwie ciekawostki :
Strona Mirosława Dakowskiego - Ikony ewolucji. Nauka czy mit?

Strona Mirosława Dakowskiego - Czy ewolucjonizm jest nauką - Matematyka ewolucji a logika ewolucjonistów

od razu przyznam ze nie zajmuję sie zawodowo ta dziedziną ale jeśli moje godzinne goglowanie daje tyle niedomówień to twoje stwierdzenie
"Moim zdaniem to poprostu upór i niecheć wynikajaca tez troche z tradycji i dzialan przeciwnikow ewolucji (nie tylko kosciola) i DURNYM haslo jakoby ewolucja mowila ze czlowiek pochodzi od malpy albo ze Ewolucja gatunkow zachodzi na drodze przypadku !!" naprawdę jest nie na miejscu
pozdrawiam
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania