dokladnie religia dla ciemnych ams to najgorsze co moze byc wystarczy ze na gorze hierarchi spotka sie osobe fundametaliste, ekstremiste ktora swoja wypaczana wizja zarazi masy i juz mamy oddzialy terrorystow samobojcow itd
Znacznie lepszym systemem wartosci o ile tam mozna by powiedziec byla by ogolnie przyjeta demokracja i wolnosc,m.i pogladow i tolerancja wobec innosci innych
Religia jednak swiadomie czy nie gromadzi niesamowite poklady agresji i wrogosci
Nawet takie z pozoru spokojne staruszki sluchajace radia maryja dostaja furii gdy np zblizy sie do nich ktos z kamera z napisem tvn Pogodni staruszkowie tez nabieraja krzepy i staja sie agresywni
Nawet takie z pozoru spokojne staruszki sluchajace radia maryja dostaja furii gdy np zblizy sie do nich ktos z kamera z napisem tvn Pogodni staruszkowie tez nabieraja krzepy i staja sie agresywni
Sorry seb, ale wyciaganie ekstremizmow to marny argument. Babcie z Radia Maryja maja swoje fazy, ekstremistow islamskich nie trzeba wspominac, ale 'ekstremistyczni' ateisci tez sa nawiedzeni, beda kazdej znanej i nieznanej osobie na sile wmawiac, ze boga nie ma (mimo, ze to prawda), wrzeszczec w kosciolach czy atakowac kler dla zasady.
Kazdy ekstremizm jest zly. Religia jest nieprawda nie dlatego, ze dziadki z radia maryja maja poprzewracane. Jest nieprawda, bo istnienia boga nie popieraja zadne fakty oprocz ksiazek sprzed ponad 2000 lat.
bo istnienia boga nie popieraja zadne fakty oprocz ksiazek sprzed ponad 2000 lat.
Jeżeli mówiąc książki masz na myśli ewangelie to powstały one nieco wcześniej bo w 4-6 wieku n.e. Niestety ich twórcy nie nie mieli prawa znać Jezusa, po prostu zbierali przekazywane info na jego temat. Ponadto każda z 4 głównych ewangelii pisało po kilka osób. Natomiast udowodnione jest naukowo iż w owych czasach żył prorok z Nazaretu o imieniu Jezus. Oczywiście istnieje masa sprzeczności co do jego życia w różnych ewangeliach, tych uznanych i nie uznanych przez kościół. Np. w owych czasach za "nie posiadanie żony" groziła kara śmierci, także trudno wyobrazić sobie 33 letniego kawalera
Nie ma Boga i tyle,kazda wiara i religia ogólnie została stworzona dla ludzi prostych i w zdecydowanej wiekszosci w boga wierza ludzie malo inteligentni,biedni,ze slabym charakterem,ktorzy po prostu w swoim zyciu nie daja rady i nic nie potrafia i jedyne co im zostaje to wiara,a noz sie odwroci jak bede wierzyl w wszechmogacego i bedzie lepiej
Dużo słów oznaczających to samo co:
JESTEM NIEWIERZĄCY (w domyśle MŁODY, SILNY INTELIGENTNY itd...)
Starożytni mawiali:
adventivat asinus
pulcher et fortissimus
@Hedge
Religia jest nieprawda nie dlatego, ze dziadki z radia maryja maja poprzewracane. Jest nieprawda, bo istnienia boga nie popieraja zadne fakty oprocz ksiazek sprzed ponad 2000 lat.
Właściwość prawdy/fałszu przysługuje jedynie zdaniom.
Jeśli chodzi o mnie to mniej więcej zgadzam sie z tym:
Cytat:
Napisał maggman
Coraz ciekawsza dyskusja, ale moim zdaniem tu nie ma nad czym dyskutować. Dla mnie sprawa jest oczywista i nie warta trwonienia czasu, bo największe przesłanie jakie można wyciągnąć z tego filmu to: Ludzkość ogólnie jest beznadziejnie głupia i naiwana i można nią manipulować bez problemu. Dowodzą temu nieustannie wydarzenia dnia codziennego, dowodzą każde kolejne wybory, dowodzi też wiele tysięcy lat istnienia wszelkiego typu religii na całym świecie, a jak pokazał autor filmu czas działa na niekorzyść racjonalnych ludzi, którzy czasem stawiają pytania zanim coś przyjmą za pewnik.
Jeśli chcecie dyskutować dalej i żeby to miało sens powinniście ludzie rozgraniczyć moim zdaniem 2 sprawy: oddzielić Boga od religii/wyznania. Ja to widze tak i tego się trzymam:
Bóg - czy istnieje czy nie - nie wiem i prawdopodobnie sprawdzić się tego nie da, tu wchodzi w grę wiara i zostawmy to każdemu człowiekowi z osobna, każdy może wierzyć w co chce. Ja wierze, że Bóg istnieje i jest to tak skomplikowana istota( dla uproszczenia słowo istota, pewnie i ono nie pasuje nawet), że nawet nie ma co probować uruchamiać wyobraźni, żeby ją nią objąć bo się nie da. Bawi mnie bardzo, że dziś ludzie dalej wyobrażają sobie Boga w ten sam sposób, jak robili to ludzie daaaaawno temu. Bawi mnie bardzo, że ludzie cytują Biblię dosłownie, np biorąc dosłownie cytaty o stworzeniu świata - napisane jakby nie patrzeć jednak ręką ludzką kilka tysięcy lat temu, zgodnie z tym co autorzy to piszący byli w stanie objąć rozumem ( czyli wyszło raczej baśniowo) i przyrównując to dosłownie do dzisiejszej wiedzy na ten temat np. do teorii Darwina, wyciągają z tego jakieś wnioski. Jedyne wnioski jakie z tego wynikają, to że ci ludzie są głupi i tyle.
Religia/wyznania/Kościół - każda jedna, nie tylko "nasza" to bzdura na resorach, większośc wierzeń, obrządków, wyobrażeń i zasad skonstruowali i wprowadzili w życie ludzie, a nie Bóg. Bzdury, niespójności, nielogiczne rzeczy i fakty w samym tylko chrześcijaństwie są tak olbrzymie i widoczne dla wszystkich, którzy mają mózg, że żeby w to wierzyć bezkrytycznie - trzeba być na prawdę człowiekiem wielkiej wiary, albo małego mózgu. Przykładów są tysiące np. wspomniane na filmie wniebowstąpienie Maryi wymyślone kiedyś tam i uznane jako dogmat przez papieża jakiegoś tam i koniec ( nie wiem czy wiecie, ale papieże są bezwzględnie nieomylni i jeśli ktoś uważa że jest inaczej pewnie grzeszy!!! ). Głupi ludzie podchwycili to i dlatego właśnie twierdzę, że masy ludzi są beznadziejnie głupie. Można argumentować, że uznano to w dawnych czasach, teraz jest inaczej, ale przypominam, że w sierpniu obchodziliśmy swięto wniebowstąpienia Maryi i nawet sklepy tego dnia w naszym pięknym kraju są pozamykane. Kolejna totalna nielogiczność i bzdura to fakt istnienia świętych. Ludzie modlą się do świętych(!!!!!!!!!!) i Maryi. Jak to się ma do dekalogu???? Jak to się ma do Starego Testamentu, gdzie za takie coś jak modlenie się do czegokolwiek/kogokolwiek poza Bogiem spadały na ludzi srogie kary? Religie to bzdura służąca manipulacji ludzmi, budowaniu wielkich karier przez nielicznych i gromadzeniu olbrzymiego majątku i Bóg wie czemu jeszcze. To zło i plaga ludzkości, źródło nienawiści między ludzmi, o byle pierdoły jak homoseksualizm czy używanie prezerwatyw dziś ludzie tego samego wyznania są gotowi skakać sobie do gardeł, kiedyś w imię wiary ludzie zabijali miliony innych ludzi i niszczyli całe cywilizacje z imieniem Chrystusa na ustach. I najgosze jest, że to nadal trwa i niestety pewnie te szlachetne religie nas kiedyś zgubią niestety. Temat rzeka, nie będę dalej pisał, myślałem kiedyś nad tymi sprawami intensywnie, ale na swój własny użytek, zdaje sobie sprawę, że z głupotą wygrać się nie da, więc nie warto nawet zaczynać. Bardzo wielu wielkich ludzi Kościół stłamsił, gdy próbowali, ja nie mam zamiaru próbować
A na koniec pytanie: moją ulubiona bzdura jeśli chodzi o te sprawy: pewnie istnieją jeszcze nieodkryte plemiona ludzi np. w Amazonii, nigdy nie słyszeli o naszym jedynie słusznym Bogu i to całkowicie nie ze swojej winy. Czy oni pójdą do Nieba czy do Piekła??? Dla utrudnienia dodajmy, że to kanibale z dziada pradziada Za sensowną odpowiedź stawiam browara.
Tymczasem!
Co do filmików na początku wątku to oglądałem kawałek pierwszego i oczywiście nie zgadzam się z tym kolesiem że Boga nie ma, natomiast co do samych religii to ma on sporo racji. Dodam że jestem wierzący ale nie katolik
Przeglądnąłem częściowo ten (dłuugi) temat - ciekawa dyskusja. W sumie na wiele tematów które zostały poruszone, coś bym miał do powiedzenia, ale byłoby to pisania chyba na cały dzień więc olewam to Aczkolwiek jakby były jakieś pytania do mnie lub ktoś chciałby ze mną polemizować to chętnie odpowiem.
Tutaj jest właściwy link: Bóg urojony (okładka twarda) - Richard Dawkins - Merlin.pl. Zamiast się pieprzyć się z jakimiś piracko-amatorskimi rozwiązaniami, za 45PLN można nabyć sobie oryginalną, 520-stronicową cegiełkę w twardej okładce którą można sobie wygodnie poczytać np. w łóżku lub na kiblu. A 45PLN, czyli jakieś 20USD, wygrywa się w ekspresowym tempie na jakimś donkowym NL25.
jdx