+ Odpowiedz na ten wątek
Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 9 10 11 12 13 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 101 do 110 z 129
    Hedge's Avatar
    Hedge jest offline Senior Member

Domyślnie

Ta dyskusja idzie w zla strone, bo mam wrazenie chcecie zaprzeczyc istnieniu boga przez wskazanie sprzecznosci. Rzecz w tym, ze moglbym wymyslic religie jednorozca, ktora logicznie ukladalaby sie idealnie, a to wcale nie znaczy, ze one istnieja. Poza tym rozmawiajac w stylu "zalozmy, ze istnieje, wtedy..." oddajecie paleczke teologom.

Twierdze, ze bog nie istnieje nie dlatego, ze istnieja sprzecznosci, tylko dlatego, ze na poparcie jego istnienia nie ma zadnych obserwacji.
    Last edited by Hedge; 29-08-2008 at 23:23.

szwindel's Avatar
    szwindel jest offline Member

Domyślnie

Hitman: Jesli Bog zna nasz zyciorys od poczatku do konca, to w momencie gdy stworzyl czlowieka, ludzkosc, to wiedzial ze ludzie beda grzeszyc. Wiedzial to nawet zanim nas stworzyl. Wiec po co stwarzal ludzi zdolnych do grzechu jesli nie chcial zebysmy grzeszyli? Jak moze nas obwiniac za to ze grzeszymy skoro robimy to bo nas takimi stworzyl? Cy naprawde nie widzisz jakie to niedorzeczne?

Mosznik's Avatar
    Mosznik jest online Moderator

Domyślnie

Hitman, ale teoria o Bogu podróżującym w czasie też zaprzecza jego wszechwiedzy, ponieważ przed przeniesiem się w czasie Bóg nie zna przyszłości. Tak jakbym powiedział "Wszystko wiem - muszę tylko się tego dowiedzieć", czy to czyni mnie wszechwiedzącym?
    Last edited by Mosznik; 29-08-2008 at 23:50.

sebkrol18's Avatar
    sebkrol18 jest offline Senior Member
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

haha jeden dzien mnie nie ma bo zspedzam go z dziewczyna a tu ile postow chyba ponad godzine to wszystko czytalem plus link doliego wiec moze chronologicznie

Link Doliego
    spodziewalems ei ze moze fakt ateisci stosuja jakeis bledy lodzine a tam okazala sie straszna lipa albo bledy logiczne popelniane przez malo rozgarniete osoby albo to ze Gdy wysmiewamy poglady oponenta w dyskusji to popelniamy blad LOGICZNY LOOOOOOOOOOOOOOOL
    Autor poprostu celowo wrzucil wszystkie te bledy do worka bledow logicznych aby podwazyc to na czym racjonalisci opieraja swoje racje czyli na logicznym mysleniu ogolnie mysle ze w naszej dyskusji bardzo malo jest tego typu bledow oraz ze jednak nie tego typu argumentu sa tu najmocniejsze

Druga sprawa wszechwiedzacy Bóg po pierwsze ten atrybut przypisali chyba bogu sami ludzie wiec mysle ze moze istniec bog ktory nie koniecznie wszystko wie pozatym mysle ze przypisywanie Bogu wszechzdolnosci powoduje sprzecznosci tak jak czesto pojawiaja sie problemy przy nieskonczosciach Ze ciezko jest przewidywac rezultaty albo wogole rozwazac cos

Ale mi to sie jakos nie bardzo kloci z wolnym wyborem , dopoki ktos kto zna nasz przyszly wybor nie informuje nas to nie granicza naszego wyboru, czy to ze w sklepie z ubraniami sprzedawca po naszym wzroscie wie ze wybierzemy rozmiar XL jakos ogranicza nasz wybor ?

Ogolnie nie wiem czemu to ze ktos domysla sie (lub Bog domyslajacy sie ze 100% skutecznoscia) co zrobimy mialo by ograniczac nasza wolnosc ?

Pozatym moze to bylo tak ze Bog w momencie stworzenia swiata i ludzi nie wiedzial co sie stanie ? Tak jak nie zawsze wiadomo jak zakonczy sie jakis skomplikowany program komputerowy z wieloma danymi na wejsciu dopoki ten program nie zakonczy pracy jednak po uruchomieniu go i analizie dzialania linijka kodu po linijce przy niespotykanym intelekcie Boga mozna przewidziec dalszy ciag

A moze wszechwiedza Boga wynika stad ze on zna doskonale wszystkich ludzi zna doskonale caly swiat i stan w jakim on sie znajduje i dzieki temu moze na biezaco prognozowac wydarzenia ze 100% sprawdzalnoscia

Pozatym mysle ze nie mozemy rozwazac po co bog stworzyl swiat skoro wiedzial jak to wsyzstko sie potoczy bo tak jak w fizyce jesli cofamy sie do samego poczatku wszechswiata natrafiamy na osobliwosc gdzie zalamuja sie prawa fizyki wiec mysle ze podobnie moze byc z hipotetycznym Bogiem

A i jeszcze mysle ze jako istoty znacznie mniej doskonale niz Bog mozliwe ze nie jestesmy w stanie pojac jego intencji A moze jestesmy eksprerymentem Boga ktory poprostu testuje rozne warianty swiata in np w jednym swiecie bardziej ingeruje w innym pojawia sie na krotko a potem przez 2 tys lat czeka jak jego pojawienie sie wplynie na przyszle pokolenia i caly swiat

Ogolnie zakladajac ad hoc istnienie Boga mysle ze mozna wymyslec wiele scenariuszy jako tako trzymajacych sie kupy i majacego w miare logiczne przesłanki by uzasadniac ze cos jest tak bo .... Kwestia wyobrazni
    Last edited by sebkrol18; 30-08-2008 at 10:52.

Hitman_86's Avatar
    Hitman_86 jest offline Member

Domyślnie

Nie znacie się i tyle. Do książek!

Ja wierzę w Boga, bo mi to pomaga na co dzień, poza tym wierzę, że jest coś ponad nami, coś duuuużo inteligentniejszego od nas, co dało nam życie, czego nie zrozumiem prawdopodobnie do śmierci.

A wam, drogie dzieci, radzę używać własnej główki, a nie czytać książkę zoologa Dawkinsa o czymś, co jest prywatną rzeczą każdego człowieka. Może dla niego bóg jest urojony, ale kasiorka za książkę na pewno nie.
    To rounders who forget the cardinal fuckin' rule...
    Always leave yourself outs.

Miasto
    krak

Domyślnie

Helou "teorie mavericka są głupie bo jest starym klechą" tylko "ta teoria mevericka jest tak konserwatywna, jakby wypowiadał ją jakiś bardzo konserwatywny człowiek" nie przepadam za konserwami wole parówki top guna nie oglądałeś gdzie tu konserwatyzm ale portret psychologiczny to mi ładny jebnęliście
    Szczerze sorry ale nie jestem w stanie dalej odpisywać ma poszczególne posty bo raz ze są ograniczenia w jednym poście do 10k znaków co mi trochę przeszkadza a dwa to trochę za bardzo się wątek rozciągnął nie mniej na pewno dyskusja dała dużo do myślenia zarówno ateistom jak i mnie i hitmanowi
    proponuje taką zabawę że ktoś zadaje pytanie i zostajemy na tym pytaniu bo jeszcze chwila i przejdziemy na politykę a potem i tak się skończy na cyckach
    pozdrawiam
    - W życiu nie zdołasz zerwać z hazardem!
    - A założysz się?

sebkrol18's Avatar
    sebkrol18 jest offline Senior Member
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeszce wczoraj pomyslalo mi sie o tym co bylo pisane o aksjomatach To prawda ze prawie zawsze przy wyjasnianiu podstawowych spraw buduje sie teorie na kilku aksjomatach jednak aksjomaty te sa wybierane tak ze albo nie budza zadnych watpliwosci bo poprostu wszyscy rozumieja cos tak samo tylko ejst problem z precyzyjnym opisaniem tego.

Albo ten pewnik jest poprostu potrzebny np w algebrze aksjomatem bylo ze "istnieje jakis zbiór " :P

Ogolnie chodzi mi o to ze nie mozna twiedzic ze ja wybralem sobie istnienie Boga jako moj aksjomat i poprostu na podstawie tego tworze swoja wizje swiataa Bo taki aksjomat wcale nie ulatwia wyjasnienia nieczego a wrecz przeciwnie budzi mnostwo nowych pytan i niejasnosci

Maverick tez tak mysallem by dyskutowac o poszczegolnych czescia ch a nie calosci tematu Dlatego mysle ze moge w imieniu Sceptykow ^^ Zadac pytanie ktore juz kilka razy zadalem

Na jakie pytania odpowiedziala Ci religia ?

indy's Avatar
    indy jest offline Senior Member

Domyślnie

gdbym był wierzący to bym odpowiedział "a na jakie pytania odpowiedział ci ateizm?"
    Indy

"Sprawdzam, pokaż co masz... a to nie, to ja jednak nie sprawdzam"

Majcher's Avatar
    Majcher jest offline Senior Member
    Miasto
    Kraków!!! a jak

Domyślnie

Nie ma Boga i tyle,kazda wiara i religia ogólnie została stworzona dla ludzi prostych i w zdecydowanej wiekszosci w boga wierza ludzie malo inteligentni,biedni,ze slabym charakterem,ktorzy po prostu w swoim zyciu nie daja rady i nic nie potrafia i jedyne co im zostaje to wiara,a noz sie odwroci jak bede wierzyl w wszechmogacego i bedzie lepiej

wanpi's Avatar
    wanpi jest online Senior Member
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

ostre ale prawdziwe
    SZOŁMASTGOŁON

Bookmarks

Zasady Postowania