+ Odpowiedz na ten wątek
Strona 3 z 34 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 13 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki 21 do 30 z 336
    Barry's Avatar
    Barry jest offline Senior Member
    Miasto
    Radom / Lublin

Domyślnie

no właśnie, porównywanie Rolando do Ronaldo średnio jest uzasadnione, no może oprócz tego, że C ma jeszcze duuużo do zdobycia i udowodnienia

Który klub by nie chciał Kaki :P

polko's Avatar
    polko jest offline Senior Member
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie

hehe, no a ktory by nie chcial Cristiano ?

ok, juz koncze offa

indy's Avatar
    indy jest offline Senior Member

Domyślnie

Nie chciałbym Cronaldo w Milanie, bynajmniej nie dlatego że nie cenie jego umiejetnosci, ale dlatego że po prostu Milan ma kompletną pomoc. Berlusconi jest zakochany w Ronaldinho, ale wszyscy sie pytają - jakie ustawienie sobie wyobraza zeby pogodzić Pirlo, Kake, Seedorfa, Ronaldinho + napastnicy. Z Cronaldo byłby ten sam problem...

Polko jakiego offa? Przecież topic nie zawęża tematyki rozmów do ostatniego meczu Milanu
    Indy

"Sprawdzam, pokaż co masz... a to nie, to ja jednak nie sprawdzam"

Barry's Avatar
    Miasto
    Radom / Lublin

Domyślnie

Z tego co ostatnio czytałem, to Berlusconi powiedział, że już nie jest zainteresowany kupnem Ronaldinho.

indy's Avatar

Domyślnie

Cytat Napisał Barry Zobacz post
    Z tego co ostatnio czytałem, to Berlusconi powiedział, że już nie jest zainteresowany kupnem Ronaldinho.
    No po ostatnim meczu tak powiedział, ale że przez półtora roku biadolił o nim to nikt nie zaprzeczy
    Indy

Jack Daniels's Avatar
    Jack Daniels jest offline Senior Member
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zgodzę się co do faktu, że Milan daleko zachodził w kolejnych ostatnich edycjach Ligi Mistrzów. Wątpliwości budzi za to poziom, w jakim tego dokonywał, powtórzę więc jeszcze raz - ANTYFUTBOL!!! To jest wstyd i żenada, że taka drużyna dochodziła tak daleko, głównie dla ich przeciwników! I żeby nie było to tamto - za czasów Roberto Baggio i George'a Weah sam byłem fanem Milanu, byłem nawet na meczu Ligi Mistrzów z IFK Goeteborg na San Siro i siedziałem na tamtejszej "Żylecie" z wiernymi tifosi. Więc jestem obiektywny jak nikt! Bramkarz - Dida to chyba najsłabszy obecnie gracz na tej pozycji w Serie A! Ale kogo wystawić jeśli Dida mający 35 lat jest najmłodszym bramkarzem w drużynie?? Obrona - ile czasu mozna grać dziadziem Maldinim i resztą zawodników z domu starców o średniej wieku 147 lat? Pomoc - jak już mówiłem, Kaka i Seedorf to jasne punkty tej drużyny, złego słowa nie powiem na Pirlo, choć uważam, że jest zbyt chimeryczny jak na klasowego zawodnika. Atak - proszę was, Pippo "Tak Się Ustawiam, Żeby Piłka We Mnie Trafiła" Inzaghi??? "Gruby i Kudłaty Leń Śmierdzący" Ronaldo? To ma być atak takiej drużyny? Trener Ancelotti - temu panu dziekujemy za sprowadzenie drużyny na dno i pogrążanie jej w mule! Inter nie grający jakiejś wielkiej piłki jest obecnie sto lat świetlnych przed Milanem jesli chodzi o poziom gry! A w obecnej edycji LM Milan nie pierdnie nawet Arsenalowi! A jak już coś chłopaki powalczą z przodu i strzela jakąś bramkę, to z tyłu jest niezawodna "Obrona Geriavit Pharmaton" i kaleka w bramce - ci zawsze coś potrafią spierdolić, więc i teraz jestem o to spokojny!

Reasumując - jakby Milanowi zabrać Kakę (i teraz jeszcze Pato) to śmiało mogliby grać w lidze oldboyów i pewnie wcale nie byliby tam najmłodsi... Obecne 12. miejsce w lidze to upokorzenie dla tej drużyny, nawet biorąc pod uwagę, że wygrają 3 zaległe spotkania - co i tak watpliwe - i awansują maksymalnie na szóstą pozycję. I tak nadal będa mieli 16 punktów straty do Interu!!

indy's Avatar

Domyślnie

Jack, śmiem twierdzić że oceniając Milan za bardzo kierujesz się stereotypami i uogólnieniami.

Po jednym jedynym meczu Włochy - Holandia w 2000r, gdy Makarony w 15ej minucie stracili Zambrotte (czerwona kartka), i musieli się przez cały mecz bronić przeciwko ładnie grającej i faworyzowanej Holandii, niestety dla nich obronili się - po tym zostali okrzyknięci jako niszczyciele pięknej gry, symulanci, fuksiarze (no tak, 2 karne Holandia z**bala to fuks Makaronow a nie patalachstwo Pomaranczowych), i zyskali wielu przeciwników.

Kiedyś ceniono Włochów za solidną obronę. Owszem, strzelali mniej goli, cóż - mieli taki styl, swoją drogą zważywszy na sukcesy czy to narodowe czy klubowe, skuteczny. Ale od pewnego czasu, i to głównie tego Euro, Włochów się po prostu nie lubi. Milan - Juve, final 0:0, to oczywiście są komentarze "czy po włoskich drużynach można się spodziewać było innego wyniku? buhahahaha", a nikt nie przypomni że w tej samej edycji ligi mistrzów, "ofensywne" Deportivo dostało na własnym boisku z tymi niszczycielami futbolu 0:4, że triumfator poprzedniej edycji, bayern, też na własnym boisku przegrał 2:1, nie, tego się nie pamięta, pamięta się że w ćwierćfinale z Ajaksem, Inzaghi strzelił gola na 3:2 w ostatniej minucie.

Na litość boską, jak Milan strzela z Ajaksem w ostatniej minucie gola na miarę awansu, to jest to pierdolony fuks, jak Manchester z Bayernem to jest to zajebista klasa zespołu który gra do końca?
    (chyba od końca, bo nic wcześniej nie grał)

Jak Milan szczęśliwie przechodzi z PSV to jebane dziady mają fuksa, ale jak Deportivo musi cztery gole strzelić żeby przejść Milan, i w całym meczu ma cztery akcje i strzela cztery gole, to pokazuje charakter?

Milan prezentuje antyfutbol? Oczywiście najprościej byłoby przytoczyć mecz Milanu i Manchesteru, i zapytać jak wypadł antyfutbol kontra futbol, ale byłoby to prymitywny zabieg, bo sam właśnie odcinam się od oceniania pojedyncznych przypadków.

Po prostu - Milan jest w Polsce przez wiele osób nielubiany, dlatego jego 0:0 jest komentowane "typowe", a 0:0 Realu jest komentowane "zaskakujące", choćby tyle samo było takich wyników. Nie oszukujmy się - emocje wpływają na interpretowanie faktów, a emocje w piłce są nieodzowne, bez nich piłka nie ma racji bytu. I tutaj ostatni akapit.

Widzisz Jack, reprezentujemy dwa różne podejścia do piłki nożnej. O ile dobrze rozumiem, ty jesteś fanem piłki. Lubisz sobie pooglądać ciekawy mecz, powiedzmy ćwierćfinał LM - gra Chelsea - Barca to oglądasz Chelsea - Barca, gra Inter - Real, oglądasz Inter - Real. Jest to podejście (strzelam) 80% polskich fanów piłki. Ja akurat należę do mniejszości i jestem fanem konkretnej drużyny. Milanu. Jak tak lekko zacząłem się interesować piłką nożną, poprosiłem ojca żeby mi coś tam powiedział o różnych znanych drużynach, a jako że był to rok 1998, to mówiąc o Milanie opisał go - "kiedyś najlepsza drużyna na świecie, teraz są przeciętniakami... taki upadły król". Zrobiło mi się jakoś żal Milanu, i się wtedy określiłem jego fanem. Byli akurat po sezonie w którym zajęli bodajże 13 miejsce. Kupiłem sobie na bazarze koszulke Bierhoffa, śledziłem wyniki na telegazecie, i akurat w tym sezonie, jak zacząłem ich śledzić, zdobyli po kilku beznadziejnych latach mistrzostwo, na swoje stulecie, a Bierhoff był królem strzelców. Wtedy stałem się fanem Milanu na 100%. Pamiętam jak w Lidze Mistrzów z grupy nawet nie wyszli, jak potem zajmowali szóste miejsce, grali w pucharze Uefa. I czemu wymieniasz jaki to Milan ma beznadziejny skład? Ja za nimi byłem gdy mieli 10 razy gorszy skład, gdy byli może 30tą drużyną w Europie. I wcale nie twierdziłem że są najlepsi. Zgadzam się że są drużyny ładniej grające, zgadzałem się że jest dużo lepszych drużyn, byłem fanem ale nie idiotą. Teraz broniłbym Milanu czy nie jest najlepszy, zależy oczywiście od kryterium, ale nie o to chodzi. Napisałeś że byłeś za Milanem za czasów Weah... przestałeś być gdy upadli? Widzisz, ty w momencie upadku przestałeś z nimi być, a ja zacząłem . Jak Milan odpada z ligi mistrzów to praktycznie przestaje mnie interesować, co najwyżej oglądam mecze Interu i Liverpoolu (sorry Soprano ) żeby pokibicować ich przeciwnikom. Tak jak napisałem - prezentujemy dwa różne podejścia do piłki nożnej.

P.S. "A w obecnej edycji LM Milan nie pierdnie nawet Arsenalowi!", przed ostatnim meczem z Manchesterem zapewne uważałeś że Manchester nie pierdnie nawet Milanowi, prawda? Jeśli tak, to znaczy że dobry z ciebie prognostyk, i wtedy Milan pewnie faktycznie będzie miał kłopoty .
    Indy

Jack Daniels's Avatar
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I widzisz Indy, zarzucasz mi, że to ja mam spaczone spojrzenie, a to właśnie Ty je prezentujesz. Patrzysz na Milan przez pryzmat swojego uwielbienia i nie umiesz się odnieść do tej drużyny bez emocji. Mnie to nie interesuje jak drużyna zagra w pojedynczych meczach - ja patrzę jak drużyna gra w dłuższym okresie czasu. A Milan gra po prostu słabo, bardzo słabo! Jest to drużyna o chyba największej średniej wieku wśród tych najlepszych w Europie. Nie wiem czy się dużo pomylę jak powiem, że tam wybiega jedenastka ze średnią około 30 lat! Możemy zrobić symulację, ostatni mecz z Napoli - Dida, Bonera, Kaładze, Nesta, Maldini, Ambrosini, Pirlo, Seedorf, Kaka, Pato, Ronaldo (licząc po rocznikach urodzenia - 35+27+30+32+40+29+32+26+19+32). Średnia - 27,45!
    Ale zagrał 19-letni Pato! Gdyby zagrał 35-letni Inzaghi to średnia wyniosłaby 28,91! A gdzie inne matuzalemy? Cafu - 38 lat! Oddo - 32! Serginho - 37! Simic - 33! Emerson - 32! Brocchi - 32! Jak taka drużyna z samymi dziadkami ma odnosić sukcesy? Jak?? Wcale nie dziwne, że graja antyfutbol - na więcej nie maja sił po prostu. Sezon jest długi, meczów do rozegrania od cholery, a w kościach każdy z nich czuje te kilkanaście (a nawet kilkadziesiąt!) sezonów rozegranych w życiu. Ancelotti jest po prostu tak przywiązany do nazwisk i tak żyje przeszłością, że nie patrzy w przyszłość. Kupienie Pato to świetny krok, ale takich transferów powinno się w Milanie zrobić jeszcze przynajmniej z dziesięć. Jeśli chcesz to spójrz na politykę Alexa Fergusona. Tam nie ma przebacz - jestes słabszy to wypadasz ze składu, a potem z klubu. Nikt nikogo za nazwisko i zasługi trzymał nie będzie. Wchodzą nowi, wchodzą młodzi, graja wychowankowie. Myslę, że od Didy byłby lepszy młody 18-letni polski bramkarz Miśkiewicz, który u nich gra w młodzieżowej drużynie. I na pewno nie byłby tak słabym aktorem... Ale po co dawać mu szansę? Niech Dida wpuszcza kolejne szmaty i dalej robi z siebie idiotę! Jak on pogra jeszcze trochę w tym sezonie to w czerwcu juz go nikt nie będzie chciał kupić po jego wyczynach. Kupno Boruca, o którym się często mówi, to dla Milanu byłby najlepszy transfer od paru lat, choć ja osobiście wcale bym tego nie chciał.

Indy, spójrz czasem na temat inaczej niż tylko sercem, spójrz czasem rozumem... Ja nie "opuściłem" Milanu gdy miał kryzys, tylko wtedy gdy zatracili swój styl, którym czarowali pod koniec lat 90. I tak naprawdę (oprócz czasu gdy grał tam Szewa w najlepszej formie) to ten marazm trwa nadal... Ale może ja jestem dziwny, ja wole jak moja drużyna gra pięknie i widowiskowo, a nawet jak przegrywa to w pięknym stylu i po walce...

Jack Daniels's Avatar
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No i jeszcze jedno - jeśli Milan jest tak dobry, tak świetny i tak klasowy to wytłumacz mi jedna rzecz - czemu od kwietnia od meczu z Cagliari wygranego 3:1 do ostatniej niedzieli i meczu z Napoli nie wygrał ligowego meczu na swoim boisku???????????? Czy to według Ciebie jest oznaka klasowej drużyny??

Barry's Avatar
    Miasto
    Radom / Lublin

Domyślnie

Racja - Drużynę zdecydowanie trzeba odmłodzić i racja - za Didę też powinień przyjść nowy bramkarz. Racja - drużyna ma średnią wieku na mecz w okolicach 30 lat. W takim razie jeśli to wiek a nie forma decydują o klasie zespołu, to jakim cudem poprzedniej edycji Ligi Mistrzów wygrał emerytowany Milan, a nie młodziutki np. Arsenal. Bo tylko Kaka gra? Równie dobrze można powiedzieć, że w Interze gra tylko Ibra, w MU Ronaldo, a w Arsenalu Fabregas. A reszta tylko jest od obrony i podawania im piłki .... nie w tym rzecz.

Moim subiektywnym zdaniem Milan ma obecnie najlepszą pomoc na świecie. Kaka wiadomo, Seedorf ostatnio odbudował świetną formę i też ciężko go zatrzymać. Pirlo to znakomity reżyser, taki Jason Kidd piłki nożnej. A Gattuso to największy wariat jaki teraz biega po europejskich boiskach. Co drugi mecz z jakimś bandażem na czole czy gdzieś, znoszą go a po pięciu minutach już zapierdziela od jednego końca do drugiego. To właśnie pomoc moim zdaniem świadczy ostatnio o wielkości Milanu.

Co do Inzaghiego - albo się go kocha albo nienawidzi. Kibice Milanu uważają że ma niesamowity instynkt i zawsze znajdzie się tam gdzie trzeba, nie-kibice Milanu uważają, że chłopak ma strasznego farta. No i pewnie nie lubią jego bardzo spontanicznego wyrażania uczuć po strzelonym golu . Jeśli zawodnik, który ma najwięcej strzelonych goli w europejskich pucharach ma tylko farta, to co trzeba powiedzieć o wszystkich, którzy mają tych goli mniej?

A co do Maldiniego. Jest stary, ma 38 lat, ale jeśli jest zdrowy i w pełnej 38-letniej formie, to nadal należy do czołówki światowych obrońców. Nie przypominam sobie, kiedy ostatnio zawalił jakąś bramkę, czy popełnił duży błąd. Co więcej, często go można zobaczyć pod bramką przeciwnika. Uważam, że tego zawodnika należy podziwiać, bo jest żywą legendą futbolu i przykładem do naśladowania, a nie krytykować go za to, że mając 38 lat gra na równi z dzieciakami.

Ancelotti w ciągu ostatnich 6 lat osiągnął w europejskich pucharach więcej niż którykolwiek z trenerów na świecie. Polityką transferową zajmują się w głównej mierze Berlusconi i Galliani, a oni wolą stawiać na sprawdzonych graczy w sile wieku. Teraz ma przyjść do Milanu dwóch nowych obrońców, a to rzeczywiście najbardziej podstarzała formacja i moim zdaniem tylko w niej i w pozycji bramkarza należy szukać wzmocnień.

Co do antyfutbolu to za bardzo nie rozumiem. Czy Milan gra ciągle catenacio? Czy nie stwarza sobie od kilku do kilkunastu sytuacji w meczu? Jakby np. Kaka strzelał w lidze w połowie sytuacji w których miał świetne okazje, to do każdego wyniku możnaby dopisać z dwie bramki! Poprawić skuteczność, wzmocnić obronę i sprowadzić Boruca i wtedy Milan będzie też nie do ruszenia w lidze, bo w pucharach trudno wymagać czegoś więcej.